Το περιστατικό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου

Νεκρός είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ο δράστης της επίθεσης με 2 Σουηδούς νεκρούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας (16.10.2023).

Η Βελγική Αστυνομία επιβεβαίωσε πως ο άνδρας που είχε συλληφθεί σε ένα καφέ στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ.

Πυροβολήθηκε από την Αστυνομία στο στήθος και νοσηλεύτηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μετά από λίγο υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως μεταδίδουν τα Βελγικά ΜΜΕ, πάνω του βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην τρομοκρατική επίθεση.

Υπενθυμίζεται πως σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης δήλωνε μέλος του ISIS.
O ύποπτος δράστης της φονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες πυροβολήθηκε σε καφετέρια της βελγικής πρωτεύουσας.

Το περιστατικό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώνει για την ώρα ότι ο συλληφθείς είναι ο καταζητούμενος Ισλαμιστής.

Το όπλο με το οποίο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε επιτόπου.


O πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

 

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

 
Top