ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΦΕΡΡΥ ΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Στην Ελλάδα, το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της ΝΔ τιμωρήθηκε στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι το τέλος του νικηφόρου σερί του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος Μητσοτάκη.

Η Σία Κοσιώνη, καλοπληρωμένη παρουσιάστρια στον Σκάι, το ιδιωτικό κανάλι της Αθήνας που ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο, εφοπλιστή με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, κοιτάζει στην κάμερα το βράδυ της Κυριακής. Στην οθόνη έχουν μόλις εμφανιστεί τα πρώτα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για το διάσημο αξίωμα του δημάρχου στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα. Γρήγορα γίνεται σαφές: ο σύζυγός της, Κώστας Μπακογιάννης - εν ενεργεία δήμαρχος της Αθήνας και ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) - έχασε τον επαναληπτικό γύρο με συντριπτική διαφορά. Ξαφνικά, η συνήθως τόσο ομιλητική γυναίκα σώπασε.

Το σοκ στην οικογένεια Μητσοτάκη είναι βαθύ. Στον 45χρονο Μπακογιάννη είχε επιτραπεί να ενεργεί ως σύμβουλος της μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη από νωρίς, όταν εκείνη ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών. Έγινε δήμαρχος του τόπου του πατέρα του, προήχθη σε επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης εκεί και έγινε δήμαρχος Αθηναίων το 2019. Τώρα όμως ο γόνος της παλιάς πολιτικής δυναστείας καταψηφίστηκε από το αξίωμα μετά από μία μόνο θητεία στην Αθήνα. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του από τον υποψήφιο Χάρη Δούκα, ο οποίος υποστηρίχθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών όχι μόνο από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ αλλά και από τον ριζοσπαστικό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ.

Το Βατερλώ της ΝΔ στην Αθήνα δεν ήταν η μόνη της πανωλεθρία στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Η ΝΔ έχασε σε 5 από τις 13 ελληνικές περιφέρειες. Εκτός από την Αθήνα, ο απερχόμενος δήμαρχος της ΝΔ της Θεσσαλονίκης πρέπει να εγκαταλείψει την έδρα του, ενώ στην Πάτρα επανεξελέγη ένας κομμουνιστής.

Ο Μητσοτάκης είχε θέσει αξιομνημόνευτα την πορεία: δεκατρία συν τρία. Και οι 13 περιφέρειες καθώς και οι 3 μεγάλες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα έπρεπε να κυβερνηθούν πάση θυσία από ανθρώπους της ΝΔ. Στόχος του Μητσοτάκη: να εδραιώσει την εξουσία των συντηρητικών, οι οποίοι συνεχίζουν να κυβερνούν μόνοι τους μετά τον θρίαμβό τους στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου. Το σκορ της ΝΔ ήταν πολύ πιο μετριοπαθές: αντί για δεκατρία συν τρία, το αποτέλεσμα ήταν επτά συν μηδέν.

Πρόκειται επίσης για μια προσωπική ήττα για τον Μητσοτάκη. Πριν από τις επαναληπτικές εκλογές είχε κάνει μαζική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων της ΝΔ. Σχεδόν όλοι τους έχασαν, μόνο στην περιφέρεια Πελοποννήσου κέρδισε άνθρωπος της ΝΔ. Ο μέντοράς του όμως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εσωκομματικός αντίπαλος του Μητσοτάκη. Οι ήττες της Κυριακής αποτελούν την πρώτη ήττα της ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη από την άνοιξη του 2019.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ένα καταστροφικό ρεκόρ στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Εκτός από δύο παραιτήσεις υπουργών, σφοδρές δασικές πυρκαγιές στη μισή Ελλάδα και δύο εκτεταμένες πλημμύρες στη Θεσσαλία αποκάλυψαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Επιπλέον, πρωτοπαλίκαρα της ΝΔ, όπως ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, απομάκρυναν πολλούς ψηφοφόρους. Το ξεκαθάρισαν κατάφωρα πριν από τον επαναληπτικό γύρο: υπό την κυβέρνηση στην Αθήνα, οι υποψήφιοι της προτίμησής τους θα είχαν καλύτερη πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται στην Ελλάδα. Το κραυγαλέο σύνθημά τους: "Μην ψηφίσετε τους άλλους!" Πολλοί ψηφοφόροι το είδαν αυτό ως καθαρό εκβιασμό - και τιμώρησαν τους υποψηφίους της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, θα έπρεπε να χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου για την απογοήτευση από την πολιτική στη χώρα: Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο την Κυριακή: Στους δήμους, μόλις το 40% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου ψήφισε, σε περιφερειακό επίπεδο μόνο το 35%.
 
Top