Ονομαστικές αυξήσεις έως και 10% για τους χαμηλόμισθους στο Δημόσιο φέρνει το νέο ενιαίο  μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα  δίνει 70 ευρώ αύξηση σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή το Σάββατο (8/7)...

Η αύξηση 70 ευρώ το μήνα ή 840 ευρώ ετησίως οδηγεί τουλάχιστον 1 μισθό επιπλέον κάθε χρόνο, για έναν νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο στο Δημόσιο, που αμείβεται μέχρι σήμερα με 780 ευρώ μικτά μηνιαίως.

Οι ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της εβδομάδας και θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι βασικές ρυθμίσεις όπως τις περιέγραψε ο Κωστής Χατζηδάκης προβλέπουν τα εξής:

 – Κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως

– Το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ

 – Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%

 – Προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

 – Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο.

 – Αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος (κατά μέσο όρο) για τους υπαλλήλους του δημοσίου αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο.

 Με βάση την εξαγγελία για αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους, οι νέοι εισαγωγικοί (κατώτατοι) μισθοί στο δημόσιο, για νεοπροσλαμβανόμενους χωρίς παιδί, αναμένεται να διαμορφωθούν σε:

 – 850 ευρώ από 780 ευρώ για υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 – 928 ευρώ από 858 ευρώ για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

 – 2.007 ευρώ από 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης

 – 1.162 ευρώ από 1.092 ευρώ για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

 Μεγαλύτερο όφελος θα έχουν υπάλληλοι με παιδιά, λόγω αύξησης του οικογενειακού επιδόματος.
 
Top