Διευκρινίσεις για τη χθεσινή του αναφορά πως μεμονωμένα περιστατικά, όπως παραδείγματος χάρη αιμορραγία εγκεφάλου και θετική παρουσία του ιού, καταγράφεται ως θάνατος από κορονοϊό, έδωσε στην ενημέρωση της Τρίτης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, «στην Ελλάδα έχουμε επιλέξει να καταγράφουμε ότι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό όλους όσους πεθαίνουν και νοσούν από Covid-19, ακόμη και αν πεθαίνουν από αιτιολογία άλλης νόσου, όπως για παράδειγμα το εγκεφαλικό».

«Αυτό το μοντέλο καταγραφής ακολουθείται παγκοσμίως και για τη γρίπη», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες. «Όποιος πεθαίνει με γρίπη, καταγράφεται ότι πέθανε από γρίπη», είπε, εννοώντας ότι μπορεί κάποιος με γρίπη να πεθάνει από καρδιακή ανακοπή, όταν όμως βρίσκεται στην Εντατική για τη γρίπη, ως αιτία θα καταγραφεί η γρίπη.

Για τον κορονοϊό δεν υπάρχει ακόμη μία παγκόσμια «γραμμή» για την καταγραφή θανάτων, καθώς είναι κάτι που όπως έχει εξηγήσει αρκετές φορές, είναι κάτι δυναμικό που μεταβάλλεται και καινούργιο για τους επιστήμονες, γι΄αυτό και χρειάζεται χρόνος για να ληφθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες οδηγίες που θα ακολουθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Μπορείς ως επιστήμονας να ρισκάρεις. Συνυπολογίζεις. Εμείς μπορεί να έχουμε γράψει κάποιους παραπάνω, όχι λιγότερους. Ρισκάραμε να καταγράφουμε περισσότερους θανάτους και όχι να γράψουμε λιγότερους. Είναι σαφές ότι με την επιδημία δεν μπορείς να αναγνωρίσεις όλα τα κρούσματα, στην Ελλάδα επιδημιολογικά την “πιάσαμε” καλύτερα από όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε με βεβαιότητα ο κ. Τσιόδρας. Δείτε το βίντεο:

 
Top