Σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτικών, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γιάννη Χαλά και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α.Βεντούρη.
Νωρίτερα ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό...
«Βήμα 99,5», άφησε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών. Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε πως «το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο» και πως «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανοιχτά», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ένας τρόπος είναι και η επιστράτευση.
Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων τόνισε πως αναμένει να δει εάν οι ναυτεργάτες θα έχουν συνάντηση με τους εργοδότες και από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα εξαρτηθεί η στάση της κυβέρνησης.
Ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε, πάντως, πως είναι αδιανόητο να έχει κοπεί στα δύο η Ελλάδα και να μην διακινούνται προϊόντα, λόγω της διεκδίκησης αύξησης στους μισθούς των ναυτεργατών, την ώρα που «άλλοι δεν παίρνουν καθόλου αυξήσεις».
Μιλώντας μάλιστα το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υπουργός είπε πως κάποιες ενώσεις στη ναυτιλία έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όχι όμως η ένωση ακτοπλόων.
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα ώστε να βρεθεί λύση, είπε ωστόσο ότι αναμένει την απόφαση της ΠΝΟ για την περαιτέρω στάση της.
Σημείωσε πως εντολή του πρωθυπουργού είναι να πάψει η χώρα να είναι χωρισμένη στα δύο, ενώ αναφέρθηκε στις άκαρπες συναντήσεις που έγιναν παρουσία του, με την ΠΝΟ και την ένωση ακτοπλόων.
Είπε τέλος ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα καθώς η απεργία γίνεται για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Συνεδρίαση της ΠΝΟ


Η ΠΝΟ, που συνεχίζει την κινητοποίησή της μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Αντιμέτωποι με ελλείψεις βασικών προϊόντων βρίσκονται οι κάτοικοι νησιών, ύστερα από επτά ημέρες απεργίας.
Κριτική Δ. Καρύδη στο ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρ’ ότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούν κανονικά.
Ο Δημήτρης Καρύδης ζήτησε να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ «να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας».
 
Top