Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία αναφορικά με το σκάνδαλο Qatargate και την εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών σε αυτό βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας μέσω δημοσιεύματος των Reporters United, που βασίζεται σε έγγραφα της δικογραφίας στα οποία απέκτησε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Στα εν λόγω έγγραφα γίνεται αναφορά στην «Greek Connection» (του «Ελληνικού Συνδέσμου») στην υπόθεση. Μάλιστα, κατονομάζονται ευθέως τόσο η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, όσο και ο πρώην Επίτροπος και νυν βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο νυν Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινας.

Επιπλέον, οι Reporters United δημοσιεύουν για πρώτη φορά φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται μετρητά αξίας 157.555 ευρώ, μέσα σε δύο σακίδια που βρέθηκαν στο σπίτι του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι τα τρία πρόσωπα που συνελήφθησαν (Εύα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και Αντόνιο Παντσέρι) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι ομολόγησαν πως δέχονταν πληρωμές από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα τον επηρεασμό των κέντρων αποφάσεων στις Βρυξέλλες – κοινώς έκαναν λόμπινγκ. Ο Παντσέρι -ο οποίος έχει υπογράψει πλέον «συμφωνία μεταμέλειας» με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου- κατηγορεί την Καϊλή ότι έλαβε 250.000 ευρώ σε μετρητά έπειτα από συμφωνία «διαφθοράς» που συνήφθη με Καταριανούς αξιωματούχους στις αρχές του 2019.

 Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια αρνείται τις κατηγορίες.
Ένα χρόνο αργότερα, έγγραφα των βελγικών αρχών -εκθέσεις των ανακριτών, μηνύματα από κινητά, σημειώσεις και έγγραφα από υπολογιστές των κατηγορουμένων- στα οποία απέκτησε πρόσβαση η εφημερίδα Le Soir και ερεύνησαν από κοινού το Reporters United και το δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC) αποκαλύπτουν πως η πολιτική επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει αστυνομική έκθεση που επικαλείται το δημοσίευμα, «επιβεβαιώνουν τη θέση της Καϊλή στην εγκληματική οργάνωση Παντσέρι / Τζόρτζι», η οποία φέρεται να είχε αναλάβει να προωθήσει, ιδανικά πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική ώστε να εξαιρούνται οι πολίτες του από την ανάγκη έκδοσης βίζας.

Μηνύματα που βρέθηκαν στο κατασχεμένο κινητό της Ελληνίδας ευρωβουλευτού δείχνουν πως βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία για το θέμα αυτό με το δίδυμο Παντσέρι – Τζόρτζι (τον οποίο Τζόρτζι ήδη τον Νοέμβριο του 2020 περιέγραφε ως «έμπιστο σύμβουλο για αρκετές κυβερνήσεις») αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κατάρ, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα των Reporters United, αναδεικνύουν ακόμη τον ρόλο του σχήματος που οι Βέλγοι ανακριτές περιγράφουν ως «ο ελληνικός σύνδεσμος» («the greek connection»). Σε αυτούς, προσθέτει το δημοσίευμα, βρίσκονται: η Εύα Καϊλή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έως το 2019 ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Η «εμπλοκή» του Αβραμόπουλου
Όπως αναφέρουν οι Reporters United, ο Τζόρτζι φέρεται να τηρούσε και να ενημέρωνε τακτικά στον υπολογιστή του ένα excel με τίτλο «Activities on S[c]hengen Visa» («Δράσεις για τη βίζα Σένγκεν») και δυο επιπλέον αρχεία. Στο «Σχέδιο Δράσης», όπως το αποκαλούσε, κατέγραφε ραντεβού, πρόσωπα αλλά και κάθε βήμα που έφερνε την ομάδα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου.

«Μεταξύ των προσώπων που αναφέρονται είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ως τον Δεκέμβριο του 2019 παρέμενε στην Κομισιόν, ενώ το 2021 επίσημα ξεκίνησε να συνεργάζεται με την ΜΚΟ Fight Impunity, που είχε ιδρύσει δύο έτη νωρίτερα ο Παντσέρι.

Υπάρχουν ακόμη αναφορές για συναντήσεις στο διάστημα 2019-2022 με άλλους Έλληνες, πολιτικούς στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και μια καταχώρηση που αναφέρεται σε«συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και αξιωματούχους ΕΕ για την αφαίρεση εμποδίων από τη διαδικασία» με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πρόκειται για εύρημα της τελευταίας στιγμής. Ανατρέξαμε στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη εκείνη την ημέρα αλλά δεν βρήκαμε κάποια αντίστοιχη συνάντηση. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε στ’ αλήθεια. Απευθύναμε ερώτημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και θα δημοσιεύσουμε την απάντηση μόλις τη λάβουμε» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στις παρατηρήσεις του σχεδίου δράσης ο Τζόρτζι αναφέρει συναντήσεις του Έλληνα Επιτρόπου με αξιωματούχους του Κατάρ στο Στρασβούργο και στη Νέα Υόρκη το 2019, καθώς και ότι «το Κατάρ αφαιρέθηκε από τη μαύρη λίστα» της Κομισιόν λίγες εβδομάδες αργότερα, χάρη στη «θετική έκθεση» του Αβραμόπουλου.

Δημοσίευται επίσης μια «θερμή ευχαριστήρια επιστολή που εστάλη προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Οκτωβρίου 2019 (ένα μόλις μήνα πριν τη λήξη της θητείας του Έλληνα στην Επιτροπή) από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ. Στην επιστολή (την οποία το Reporters United και το EIC δημοσιεύουν αποκλειστικά), ο Μοχάμεντ αλ-Θανί ευχαριστεί τον Έλληνα επίτροπο ”για την ετοιμότητά του να συμβουλεύσει την κυβέρνηση του Κατάρ στο θέμα της βίζας”».

«Σύμφωνα με τους Βέλγους ανακριτές, η Εύα Καϊλή φέρεται να υπήρξε η «άμεση διαμεσολαβήτρια» ανάμεσα στον Αβραμόπουλο και τη ΜΚΟ του Παντσέρι. Κατά την ανάκρισή της δηλώνει ότι «ο Αβραμόπουλος μου μίλησε πρώτος για την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ. […] Ακόμη και πριν το 2019, μου είχε πει ότι το Κατάρ θα μπορούσε να έχει βίζα, το θεωρούσε σημαντικό ως Έλληνας.

Τον Φεβρουάριο του 2020, Καϊλή και Αβραμόπουλος ταξιδεύουν, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον αλ-Μαρί, στην Ντόχα για ένα συνέδριο με αντικείμενο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαζί τους και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος τώρα κατηγορείται επίσης για διαφθορά στο Qatargate, καθώς και οι Παντσέρι – Τζόρτζι, με τον δεύτερο να έχει αναλάβει και οργανωτικά ζητήματα, όπως επίσκεψη σε γήπεδα και δείπνα σε πολυτελή εστιατόρια».

Η «εμπλοκή» του Σχοινά

Όταν η Εύα Καϊλή φτάνει ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην Ντόχα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προστρέχει για βοήθεια στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τον Έλληνα Επίτροπο Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ιεραρχικά ανώτερο από την Επίτροπο Μετανάστευσης Γιόχανσον, έχουν καταφέρει οι Τζόρτζι και Παντσέρι – όπως ισχυρίζονται σε αναφορές που εντοπίστηκαν σε δικά τους έγγραφα – να προσεγγίσουν μέσω «έμπιστων συμβούλων» τρεις φορές την περίοδο 2020-2021 για το θέμα της βίζας του Κατάρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 2022, Καϊλή και Σχοινάς έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Αλ-Μαρί και τον υπουργό Εξωτερικών αλ-Θανί.

Το ίδιο πρωί, στις 5:39, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των βελγικών αρχών, η Καϊλή στέλνει ένα μήνυμα μέσω WhatsApp σε σύμβουλο του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, γράφοντας: ”καλά νέα”, ”ο αντιπρόεδρος Σχοινάς θα διαπραγματευτεί τη Visa. Οπότε ζητήστε να είναι παρών στις τριμερείς συζητήσεις… Για να σταματήσει το ETIAS… αντί για τη Γιόχανσον”. Και προσθέτει: ”ο υπουργός Εξωτερικών είναι χαρούμενος”».

«Την ίδια μέρα, στις 10:30, ο σύντροφος της Καϊλή, Τζόρτζι, στέλνει το ίδιο ακριβώς μήνυμα στο δεξί χέρι του Καταριανού υπουργού Εργασίας, προσθέτοντας ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς ”είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί την ισχυρή πίεση του Συμβουλίου για το ETIA”.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει συζητηθεί και τι έχει προηγηθεί. Ωστόσο, μοιάζει από την επικοινωνία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν να έχει συμφωνήσει να αναλάβει κρίσιμο ρόλο αντί της αρμόδιας Επιτρόπου Μετανάστευσης για ένα θέμα κρίσιμο για το Κατάρ. Η Κομισιόν απαντά σε σχετική ερώτηση του EIC ότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι δεν θα είχαν τριμερείς συζητήσεις για το θέμα.

Ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε μέσω εκπροσώπου της Κομισιόν στο Reporters United και το EIC: «Ο Aντιπρόεδρος κ. Σχοινάς δεν γνωρίζει, ούτε συνάντησε ποτέ τους κυρίους Panzeri και Giorgi. Ως εκ τούτου, ουδέποτε συζήτησε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους». Σχετικά με τις επαφές με την Εύα Καϊλή, τις τοποθετεί στο πλαίσιο διαρκών επαφών των Επιτρόπων με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου».
 
Top