Το Ισραήλ συνεχίζει τους ανηλεείς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις καταρρέουν και τα καταφύγια είναι υπερπλήρη.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε πουθενά καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα για κατάπαυση πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στη Χαν Γιουνίς, στα νότια, από όπου οι πολίτες είχαν προηγουμένως κληθεί να φύγουν. Την ίδια ώρα ανεβαίνει η ένταση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου με τον Νετανιάχου να απειλεί ότι ο ισραηλινός στρατός του θα «μετατρέψει τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα και Χαν Γιουνίς», εάν η Χεζμπολάχ «κάνει ένα λάθος».

Τουλάχιστον 17.487 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους πάνω από 7.000 παιδιά. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1. 150.
Δείτε live

Πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους στον ΟΗΕ για να υποστηρίξουν το Ισραήλ
Η ψηφοφορία της Παρασκευής ανεβάζει τον αριθμό των φορών που οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υποστήριξη του Ισραήλ σε τουλάχιστον 35.
Ήταν επίσης το δεύτερο βέτο των ΗΠΑ από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, αφού η χώρα μπλόκαρε στις 18 Οκτωβρίου ένα ψήφισμα που θα καταδίκαζε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ζητώντας παράλληλα μια παύση των μαχών για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ακολουθούν άλλα βασικά ψηφίσματα του ΟΗΕ που εμποδίστηκαν από τις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια:
Μετά τη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής το 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέταξε ένα ψήφισμα που καταδικάζει «τη χρήση οποιασδήποτε υπερβολικής, δυσανάλογης και αδιάκριτης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον Παλαιστινίων πολιτών» και καλεί για «διαρκή, συνολική ειρήνη» με «δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα.
Αφότου οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ το 2017, ένα σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι «οι ενέργειες που υποτίθεται ότι έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και ακυρώσιμες». Απαιτούσε το καθεστώς της Ιερουσαλήμ να καθοριστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΗΕ.Και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ, εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες άσκησαν βέτο.
Μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα ή εξέγερση που ξεκίνησε το 2000, ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία για τη συνέχιση των τραγικών και βίαιων γεγονότων που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2000», καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και κάλεσε το Ισραήλ «να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές του υποχρεώσεις και ευθύνες βάσει της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης». Δώδεκα χώρες ψήφισαν υπέρ, αλλά οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο.

Ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ
Η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, υποστήριξε ότι η Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, επειδή το ψήφισμα που παρουσιάστηκε στα μέλη δεν καταδίκασε την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τις φρικαλεότητες της στις 7 Οκτωβρίου.
«Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός αγνοεί το γεγονός ότι η Χαμάς έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις και εξακολουθεί να κρατά ομήρους αμάχους», δήλωσε σε δηλώσεις της που επικαλείται το Sky news.
«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ ενός ψηφίσματος που δεν καταδικάζει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών» στις 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.
Η Γούντγουορντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ανησυχεί σοβαρά» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ζήτησε «περαιτέρω και μεγαλύτερες» ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες για την παράδοση βοήθειας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στη Γάζα θυμίζει την υποστήριξη του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική
Η Φίλις Μπένις, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και θέματα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Η Μπένις δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε παρόμοια θέση και στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως κατά τη διάρκεια της υποστήριξής τους στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

«Αν εξετάσουμε την κληρονομιά, για παράδειγμα, της μακράς εποχής του κινήματος κατά του απαρτχάιντ γύρω από τη Νότια Αφρική, για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο σε κάθε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα επέβαλε κυρώσεις στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ», δήλωσε η Μπένις στο Al Jazeera.

«Όλα αυτά τα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση και αυτό που είδαμε ήταν ότι μεμονωμένες χώρες, οι οποίες δεν ήταν εξουσιοδοτημένες από το νόμο με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν για ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υιοθέτησαν, ξανά και ξανά, η μία μετά την άλλη, την έκκληση για κυρώσεις κατά της Νότιας Αφρικής του απαρτχάιντ», δήλωσε ο Bennis.

«Τελικά έγινε μια τέτοια παγκόσμια πραγματικότητα που οι ίδιες οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη δεκαετία του 1980», είπε.

«Όταν υπάρχουν τόσες πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν, όχι μόνο μια κατάπαυση του πυρός, αλλά και κάποιου είδους λογοδοσία για τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρονται να συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι θα δούμε έναν πολύ ισχυρό βαθμό πίεσης στην κυβέρνηση Μπάιντεν», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε μια κατάσταση όπου όπως ακριβώς οι ΗΠΑ είναι τόσο απομονωμένες μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι και η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν σε αυτό το θέμα είναι εντελώς απομονωμένη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.

Τουλάχιστον 310 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε 24 ώρες
Τουλάχιστον 310 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα από αέρος, ξηράς και θάλασσας, αναφέρει ο ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση.

Περίπου το 70% των σχεδόν 17.500 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ήταν γυναίκες και παιδιά, αναφέρει επίσης ο ΟΗΕ, επικαλούμενος το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, 46.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η έκθεση επισημαίνει ορισμένες από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής:30 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα σπίτι χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά στη συνοικία αλ-Ντορτζ, ανατολικά της πόλης της Γάζας
35 άτομα σκοτώθηκαν όταν δύο σπίτια χτυπήθηκαν στην ανατολική πόλη της Γάζας.
13 νεκροί από επίθεση σε κτίριο κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
9 νεκροί από χτύπημα σε κτίριο κατοικιών δυτικά του Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Τι θα συμβεί στον ΟΗΕ μετά το βέτο των ΗΠΑ
Αρκετές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, δήλωσε η Κρίστεν Σαλουμέι του Al Jazeera.

Τι θα γίνει λοιπόν στη συνέχεια;
Η Σαλουμέι δήλωσε ότι ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από το συμβούλιο τον περασμένο μήνα, το οποίο ζητούσε ανθρωπιστικές παύσεις, θα μπορούσε να επανεξεταστεί.
Αυτή η διαδικασία θα περιελάμβανε «την ανάθεση στον γενικό γραμματέα της εποπτείας των μέτρων για την εφαρμογή αυτών των παύσεων και την παροχή βοήθειας στη Γάζα», πρόσθεσε η ίδια.

«Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού για την προστασία των αμάχων στη Γάζα είναι γελοίοι»
Ο H A Hellyer, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας στο Ίδρυμα Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού σε περιοχές γεμάτες αμάχους με στόχο να εξουδετερώσει ένα μόνο μέλος της Χαμάς είναι γελοίοι.
Η στόχευση από το Ισραήλ «απίστευτα συμπυκνωμένων» περιοχών στη Γάζα, ενώ λέει ότι πρόκειται να προστατεύσει τους αμάχους, είναι «αρκετά παράξενοι», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Θέλω να πω, έχουμε ήδη δει δύο πολύ καλές εκθέσεις … για το πώς οι κανόνες εμπλοκής των ισραηλινών δυνάμεων έχουν χαλαρώσει απίστευτα, έτσι ώστε να επιτρέπουν έναν αριθμό παράπλευρων απωλειών που είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν σε προηγούμενες συγκρούσεις», δήλωσε ο Hellyer.

Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη
Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχουν αναφορές για αρκετές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στη νότια πόλη της Χεβρώνας και στην Καλκίλια.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης ότι επιδρομές πραγματοποιούνται στην:
Ιεριχώ και στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Ακμπάτ Τζαμπρ.
Καφρ Ράι και Φάχμα, νότια της Τζενίν
Σάλφιτ
Αλ Μαζράα και αλ Γκαρμπίγια κοντά στη Ραμάλα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει νυχτερινές εισβολές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, συλλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων και προκαλώντας την καταδίκη ομάδων για τα δικαιώματα.

Τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από την επίθεση του Ισραήλ στη Συρία
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν από μία επίθεση ισραηλινής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία.
Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ και ένας Σύρος σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του αυτοκινήτου τους στη νότια Συρία, αναφέρει μια βρετανική παρατηρητής πολέμου.
«Ένας Σύρος και τρεις Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ από τη μονάδα επιτήρησης και εκτόξευσης πυραύλων σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους» στην πόλη Μαντινάτ αλ-Μπάαθ στην επαρχία Κουνέιτρα, κοντά στα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.
Αργότερα την Παρασκευή, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδικάζουν το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καταγγέλλοντας την κίνηση ως «ντροπή» και «καταστροφική».
Ο Ισραηλινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ ευχαριστεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το βέτο που άσκησε στο ψήφισμα, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα και η Χαμάς ηττηθεί.
 
Top