Η Μισέλ Ριβάσι, Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 70 ετών, σύμφωνα με το γραφείο της.

Ο βουλευτής της ΕΕ ήταν μαχητική παρουσία στη Βουλή. Υπήρξε πρωταθλήτρια για πολλούς λόγους στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Θα μπορούσε να μαραζώνει για εκείνους που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των αντιπαραθέσεων της, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού όπου καθόταν.

«Ο θάνατος της Michèle Rivasi είναι μια τεράστια απώλεια για την πολιτική οικολογία, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και για όλους εκείνους που είχαν το προνόμιο να τη γνωρίσουν και να εργαστούν μαζί της. Οι συνάδελφοί της και η ομάδα της χαιρετίζουν το θάρρος, την ακεραιότητα και την εγγύτητα της με τον κόσμο. Οι ιδιότητες της καρδιάς της άντεξαν μέχρι το τέλος», αναφέρεται σε δήλωση που εστάλη από το γραφείο της.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο θάνατος της  Ριβάσι σήμαινε ότι το Κοινοβούλιο «χάνει έναν έμπειρο βουλευτή με βαθιές πεποιθήσεις, αφοσιωμένο και εργατικό».

Η βουλευτής της ΕΕ ξεκίνησε την πολιτική της στον απόηχο της πυρηνικής κατάρρευσης του Τσερνομπίλ, όταν ίδρυσε μια ΜΚΟ που ανέλυε τη ραδιενέργεια στο περιβάλλον μετά την πυρηνική καταστροφή. Εξελέγη στη γαλλική εθνοσυνέλευση το 1997 ως σοσιαλίστρια και υπηρέτησε ως μέλος μέχρι το 2002.

Το 2009 έθεσε υποψηφιότητα και κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Πράσινη και στη συνέχεια επανεξελέγη δύο φορές, το 2014 και το 2019.

Η Ριβάσι ήταν μια πολύ γνωστή πολιτική προσωπικότητα στη Γαλλία και ένας ορατός αγωνιστής σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η χρήση φυτοφαρμάκων, οι πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών και η πυρηνική ενέργεια.

Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της διαμάχης, πιο πρόσφατα για τον σκεπτικισμό της απέναντι σε αυτό που θεωρούσε ως υπερβολικά εκτεταμένο εμβολιασμό. Ήταν επίσης επικριτική για την εντολή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το εμβόλιο.

Η Ριβάσι ήταν γνωστός ως μαχητής της διαφάνειας. Ήταν μια από τις ευρωβουλευτές, για παράδειγμα, που αγωνίστηκαν για να κοινοποιηθούν στο ευρύτερο κοινό οι συμβάσεις προμήθειας εμβολίων της Επιτροπής.
 
Top