Oι μισθοί στην Ελλάδα αποτελούσαν μόλις το 27% του ΑΕΠ το 2022, το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη

Πώς θα αντέξουν τα νοικοκυριά και κυρίως οι εργαζόμενοι το τεράστιο κύμα ακρίβειας που διαρκώς διογκώνεται -καθώς επίκεινται και νέες αυξήσεις- όταν οι μισθοί τους (στον ιδιωτικό τομέα), παρά την ονομαστική αύξηση που έλαβαν, μειώνονται διαρκώς σε πραγματικό επίπεδο; Και επιπλέον πώς μπορεί να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας όταν διαθέτουν τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ε.Ε., την ώρα μάλιστα που οι τιμές είναι έως και διπλάσιες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης;

Τα ερωτήματα αυτά γεννιούνται από τα στοιχεία δύο ερευνών που επιβεβαιώνουν την όλο και μεγαλύτερη υστέρηση των εισοδημάτων από το ράλι ακρίβειας και αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα (δημοσιοποιήθηκαν σε πρόσφατη έκθεση της Eurobank), η αγοραστική δύναμη των μισθών στη χώρα μας διαρκώς μειώνεται λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 υποχρεώνονται να μειώσουν την κατανάλωση ακόμα και βασικών ειδών διατροφής, ενώ για το 65% των εργαζομένων η κατάσταση καταγράφεται ως ασφυκτική, καθώς δηλώνει ότι δεν έχει λάβει αύξηση στον μισθό του, ενώ το 52% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να λάβει αύξηση το επόμενο διάστημα.

Μείωση μισθών

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022 στη χώρα μας ο μέσος ονομαστικός μισθός διαμορφώθηκε στα 16.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2021, αλλά ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 5,1% λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας. Το α΄ εξάμηνο του 2023 (με αύξηση στο 7,5%) ο ονομαστικός μισθός αυξήθηκε 6,6%, αλλά ο πραγματικός μόλις 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η Ελλάδα, σημειώνει η Eurostat, έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην Ευρωζώνη, όπου το μέσο επίπεδο το 2022 ήταν 35.200 ευρώ, και τον τρίτο χαμηλότερο στην Ε.Ε. (32.300 ευρώ), ενώ ο μέσος ονομαστικός μισθός υπολειπόταν το 2022 κατά 23,9% σε σχέση με το επίπεδο του 2009, πριν, δηλαδή, τη μεγάλη κρίση. Η μείωση του πραγματικού μισθού, αφού, δηλαδή, ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, ήταν πολύ μεγαλύτερη, πάνω από το 35%! Επιπλέον, όπως διαπιστώνεται, οι μισθοί στην Ελλάδα αποτελούσαν μόλις το 27% του ΑΕΠ το 2022, το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη.

Χωρίς αύξηση 6 στους 10

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνει η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ για τους μισθούς και την ακρίβεια. Η αύξηση που δόθηκε την περασμένη άνοιξη στον κατώτατο μισθό δεν αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό καθώς το 64% δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στον μισθό του και το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στον μισθό του το επόμενο διάστημα. Στην ίδια ερώτηση μόλις το 34% δηλώνει ότι αυξήθηκε ο μισθός και προφανώς αφορά όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων (28%), αν και εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, δηλώνει (48%) ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Με άλλα λόγια, ενώ οι μισθοί είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι καλούνται ή επιδιώκουν να κάνουν υπερωρίες αυτές δεν αμείβονται!
 
Top