Τις ανισότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζει έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) με βάση την οποία στη χώρα μας οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 0,2%, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό 5,9%.

Οι έρευνα καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.

Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Συνοπτικά:

 Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.
Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.
Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν 0,2%, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό 5,9%.



Η ΣΕΣ δημοσιεύει αυτή τη μελέτη ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές με τίτλο «Μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους», που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν για μια ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.


Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.
Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.



Το Μανιφέστο της ΣΕΣ για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:Φόροι στα υπερκέρδη που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό.
Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος.
 
Top