Το αρχικό σοκ από τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη το βράδυ της Δευτέρας από τους Κροάτες χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει δώσει τη θέση του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, στα αλλεπάλληλα ερωτήματα και στην οργή που ξεχειλίζει.

Αν και μέσα Αυγούστου, μάλιστα, το κλίμα είναι “παγωμένο” και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς τα στοιχεία που βλέπουν το ένα μετά το άλλο το φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν καθαρά την ύπαρξη ευθύνης τόσο για τη φυσική όσο και την πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Βεβαίως με τη δικαιολογία των ημερών -και πριν ακόμη μπούμε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου- η πολιτική ζωή έχει βαρέσει σχεδόν διάλυση. Και με πρώτον δυστυχώς τον πρωθυπουργό οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές “παρακολουθούν” τις εξελίξεις από τις ξαπλώστρες και τις παραλίες τους.

Η ειρωνεία για τον κ. Μητσοτάκη πάντως είναι ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες προχώρησε σε δύο καρατομήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έγιναν “δια ασήμαντον αφορμήν”. Ο Νότης Μηταράκης απομακρύνθηκε από το υπ. Προστασίας του Πολίτη γιατί πετάχτηκε για τα μπάνια του στην Πάτμο εν μέσω πυρκαγιών ενώ ο Γ. Πατούλης έχασε, για τον ίδιο λόγο, μέσα από τα χέρια του την Περιφέρεια Αττικής επειδή χόρεψε ζεϊμπέκικο...

Ανεξάρτητα από τα πραγματικά του κίνητρα απέναντι και στους δύο, ο πρωθυπουργός ορθώς αντέδρασε έτσι. Στην πολιτική οι συμβολισμοί έχουν τεράστια σημασία για να στέλνονται τα μηνύματα στους πολίτες και την κοινωνία. Έστω κι αν ο ίδιος αμέσως μετά εξέδραμε στο Μαράθι και ήδη διακοπεύει στα Χανιά με επόμενο προορισμό την Τήνο.

Έχοντας θέσει, έστω κι έτσι, ψηλά τον πήχη της αποφασιστικότητας και της στιβαρότητας προς το εσωτερικό και της ίδιας της παράταξης της οποίας ηγείται, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να απορεί γιατί από χθες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του...

Με αντιστρόφως ανάλογη προς τα προηγούμενα περιστατικά ταχύτητα -κι ενώ μάλιστα εκτός από την οπαδική βία έχει μεσολαβήσει και μια δολοφονία- οι πολιτικές αντιδράσεις από την ηγεσία της κυβέρνησης το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι εντελώς μακρόσυρτες εάν όχι ανύπαρκτες.

Αν μέχρι προχθές ο κ. Μητσοτάκης είχε καταφέρει να περάσει -ενόψει και της δεύτερης κυβερνητικής θητείας- το μήνυμα ότι θα είναι άτεγκτος προς πάσα κατεύθυνση, αυτή η ηγεμονική του εικόνα δέχεται ήδη τις πρώτες σοβαρές ρωγμές. Μάλιστα είναι εκτεθειμένος, όπως ψιθυρίζεται χαμηλόφωνα και εντός της ΝΔ, σε περαιτέρω υποψίες, διότι ο υπουργός τον οποίο με άλλα μέτρα και σταθμά προστατεύει και καλύπτει αυτή τη φορά, διατηρώντας τον στη θέση του, συναποτελεί την “αφρόκρεμα” του αγαπημένου του “επιτελικού κράτους”...
Ο ΚΟΡΙΟΣ
 
Top