Εντονες διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όταν πήγαν να παρεμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή.

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης των Τουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).  Οι Τούρκοι πάνε να φτιάξουν δρόμο μέσα στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο. Όπως βλέπετε μπουλντόζες σπρώχνουν τα οχήματα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, τού έριξαν μπουνιά και επιτέθηκαν σε άλλα δέκα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλωτσιές.

Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.
Τα επεισόδια καταδικάζει με ανάρτηση του στο Twitter και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα».

Να σεβαστεί την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά της UNFICYP @UN_CYPRUS από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτηση στο πρώην Twitter («Χ»).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Λευκωσία -ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία- καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674).

Όπως αναφέρουν, «καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσία του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

» Οι ενέργειες αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει παρουσιάσει πρόταση που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή.

» Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εγκεκριμένες κατασκευές.

» Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να απόσχουν από περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες επίλυσης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των Ειρηνοφυλάκων του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
» Οι μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα μπορούσαν να μεταβάλουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την εισβολή στη νεκρή ζώνη, πρέπει να σταματήσουν, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Colin Stewart στη δέσμευσή τους με τα μέρη για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας απεσταλμένο του ΟΗΕ και καλούμε και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές προς τη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Καταδικάζει η Αθήνα: «Πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας»

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».
 
Top