Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την ανακοίνωση των εκλεγέντων στον Βόρειο τομέα της παλιάς Β΄ Αθηνών, πολλοί εξεπλάγησαν από τη μη εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου, με το ΠαΣοΚ. Πολλοί, αλλά όχι όσοι γνώριζαν.

Ο Λοβέρδος υπέστη βρόμικο πόλεμο στην περιφέρειά του. ΒΡΟΜΙΚΟ! «Μη τον ψηφίσετε, θα πάει Μητσοτάκη», έλεγαν διάφοροι καλοθελητές, εδώ κι εκεί. Έλεγαν μέχρι κι ότι είναι ανεπαρκής πια, αφού… έχει μεγαλώσει… Έλεγαν – πάντα με συνωμοτικό ύφος- ότι κι ο Ανδρουλάκης έχει προβλήματα μαζί του, άρα καλό θα είναι να μπει αλλού ο σταυρός….

Αυτά μόνο κάποιος ταμένος στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν τα γνωρίζει ή δεν συνέβησαν. Είναι πέραν του ακριβούς το γεγονός ότι η ηγετική ομάδα του ΠαΣοΚ έκανε ότι γινόταν για να μην εκλεγεί ο Λοβέρδος.

Είναι και το άλλο: Πολλοί εκ των ψηφοφόρων του Ανδρέα Λοβέρδου, προτίμησαν να ψηφίσουν Μητσοτάκη, αφού ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να εμπνεύσει ως κεντρώος και μετριοπαθής, ούτε ως μεταρρυθμιστής και ορθολογιστής.

Ήταν σαφές λοιπόν, ότι στο ΠαΣοΚ είχε θέση ο αλεξιπτωτιστής Δουδωνής, αλλά όχι ο Λοβέρδος. Ήταν σαφές ότι προτίμησαν την «απόστρατη» εδώ και χρόνια Μιλένα Αποστολάκη, παρά τον Λοβέρδο με τα κομματικά και πολιτικά παράσημα. Πώς το είχε πει ο Χαρίλαος Τρικούπης; Ανθ’ ημών Γουλιμής… Βλέπετε ήταν τόσο καταλυτική εις βάρος του Ανδρουλάκη η πολιτική υπεροχή του Λοβέρδου, που αν ο δεύτερος δεν αποχωρούσε, ήταν θέμα χρόνου η διαγραφή ή το εξωπέταγμά του. Το δεύτερο έγινε και με τον Καστανίδη…

Το στενό περιβάλλον του Ανδρουλάκη, κατηγορούσε εδώ και καιρό τον Λοβέρδο, σχεδόν για τα πάντα. Έλεγαν ανερυθρίαστα μέχρι κι ότι … έβαλε τον Μητσοτάκη να τον… παρακολουθεί για να μαθαίνει τις κινήσεις του!!! Μικρότητα, έτσι;

Ήταν/είναι, είναι σαφές ότι ο Ανδρουλάκης που … πανηγύριζε για το… 11% και κάτι ψιλά που έλαβε την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε αυγά και καλάθια, προτιμά ένα κόμμα … ως μικρό ΚΚΕ, παρά μια παράταξη, όπως ονειρευόταν ή απαιτούσε ο Λοβέρδος.

Ο Λοβέρδος είναι μια σπάνια πολυσχιδής προσωπικότητα. Εξαιρετικός Νομικός, επιφανής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου που σαγηνεύει τους φοιτητές του, βουλευτής και υπουργός με τεράστιο ειδικό πολιτικό βάρος. Κάθε σύγκριση με τον Ανδρουλάκη καταλυτική εις βάρος του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Ο Λοβέρδος δεν δίστασε να συγκρουστεί με συμφέροντα και έλαβε αποφάσεις που άλλοι απέφευγαν, λόγω πολιτικού κόστους. Με λόγο μετριοπαθή και βαθιά ουσιαστικό. Επιπλέον, στις ιδιωτικές του στιγμές, αποτελεί βασικό γρανάζι και «ψυχή» τους, καταθέτοντας γνώση και χιούμορ. Ενώ είναι ισχυρή κι η σχέση του με τον αθλητισμό. Από τένις, μέχρι ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έστω κι αν εκεί ελέγχεται για τις … ατυχείς οπαδικές του προτιμήσεις.

Ο Λοβέρδος, αποδέχτηκε την ήττα του στην εσωκομματική διαδικασία. Μα δεν στοιχίστηκε ποτέ πίσω από την ατυχέστατη πολιτική του Ανδρουλάκη, «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας». Στάση που οδήγησε το περιβάλλον του προέδρου να τον κατηγορεί… ως Δεξιό! Και δη σε μια εποχή που αυτά έχουν εκπέσει, κι οι προσδιορισμοί είναι χωρίς ουσία, αφού κυριαρχεί πλέον η ευρυμάθεια κι η αποτελεσματικότητα του πολιτικού.

Ο Λοβέρδος, έντιμα και κυρίως με πολιτικό τρόπο και αγωγή, ισχυριζόταν ότι «όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα». Κάτι που δεν έκανε το ΠαΣοΚ. Το οποίο όμως τον κτύπησε κάτω από τη ζώνη: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», είχε απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη! Δηλαδή τον τοποθέτησε στο «στρατόπεδο» της Ν.Δ. κι έκανε άλλο ένα νεύμα περί μη υπερψήφισής του.

Φαίνεται ότι στο ΠαΣοΚ του Ανδρουλάκη, έχουν επανέλθει αυριανιστικές τακτικές και μέθοδοι που συνήθως εξοβελίζουν τους μη αρεστούς.

Η απουσία του Ανδρέα Λοβέρδου από τη Βουλή θα είναι αισθητή. Όχι μόνο επειδή επί χρόνια ήταν αντίθετος στις παρεκτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι επειδή σ’ αυτή την απρόβλεπτη Βουλή, θ’ αποτελούσε όαση σοβαρότητας και επιχειρηματολογίας με αρχή, μέση και τέλος. Με θάρρος γνώμης και τόλμη.

Εν κατακλείδι: Τον Λοβέρδο δεν τον ήθελαν στο ΠαΣοΚ ο Ανδρουλάκης κι οι νεόκοποι φίλοι του. Μια από τις αιτίες που το κόμμα τους κατετάγη τέταρτο και καταϊδρωμένο στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου το πέρασε ακόμη και το αναχρονιστικό ΚΚΕ! Τον έσπρωξαν στην έξοδο κι η προσωπική/πολιτική του αξιοπρέπεια τον οδήγησε να πάρει το καπέλο του και να πάει σπίτι του.

Τίμια! Ούτε προ των εκλογών δημιουργώντας προβλήματα. Ούτε προ της δημιουργίας κυβέρνησης, πυροδοτώντας σχόλια και σενάρια…
 
Top