25η Μαίου Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή

Η 25η Μαΐου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον θυρεοειδή αδένα και στα πολλά και πολλές φορές «αόρατα» συμπτώματά του.

 

Ποιος είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη μπροστινή επιφάνεια του λαιμού. Ο θυρεοειδής παίρνει το ιώδιο που προσλαμβάνει ο άνθρωπος μέσω των τροφών και παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές φεύγουν από τον θυρεοειδή μέσω της κυκλοφορίας, μεταφέρονται σε κάθε ιστό του ανθρώπινου σώματος και συμβάλλουν στην ομαλή και αρμονική λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Πόσο συχνές είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, όπως υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός ή καρκίνος του θυρεοειδούς.

Ένα θλιβερό όμως στοιχείο είναι ότι το 60% των πασχόντων από κάποια θυρεοειδοπάθεια δεν γνωρίζουν ότι ο θυρεοειδής τους δεν λειτουργεί φυσιολογικά.

Η θυρεοειδική νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες. (πέντε έως οκτώ φορές περισσότερο).

Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς
Θυρεοειδοπάθειες

Συμπτώματα θυρεοειδοπάθειας

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνά «ύπουλες». Συνήθως προκαλούν γενικά συμπτώματα τα οποία επειδή δεν αξιολογούνται σωστά δεν οδηγούν τον ασθενή στον ειδικό γιατρό που είναι ο ενδοκρινολόγος.

Επειδή λοιπόν αυτά τα συμπτώματα που προκαλεί ο θυρεοειδής εκδηλώνονται και σε διάφορες άλλες παθήσεις, μας δυσκολεύουν να αναγνωρίσουμε τον θυρεοειδή ως τον πραγματικό «ένοχο». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να παραμένει αδιάγνωστος και να μην έχει μια φυσιολογική ποιότητα ζωής ή αν έχει κακοήθεια να ανακαλύπτεται σε προχωρημένο στάδιο. Ενώ αν είχε διαγνωσθεί με νόσο του θυρεοειδούς συνήθως θα ελάμβανε αγωγή με ένα δισκίο ημερησίως και θα είχε μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

 

Το μήνυμα μας για φέτος είναι:

Δώστε την προτεραιότητα που αρμόζει στην υγεία του θυρεοειδούς σας.

Να μάθετε το οικογενειακό σας ιστορικό. Υπάρχουν οικογένειες που τα μέλη τους εμφανίζουν συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν είτε τη νόσο του υπερθυρεοειδισμού  (Graves) είτε τη νόσο του υποθυρεοειδισμού (Χασιμότο).
🔹️Η εμφάνιση της Graves οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες (79%).
🔹️Τα μέλη μια οικογένειας, έως και πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, αδέρφια), ενός ασθενή με Χασιμότο έχουν 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
🔹️Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
🔹️Εάν υπάρχει ένα μέλος στην οικογένεια σας με νόσο Graves είτε νόσο Χασιμότο εξετάστε προσεκτικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

 

Μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα που υποδεικνύουν δυσλειτουργία στον θυρεοειδή:

 

  1. Ο ρυθμός ανάπλασης του δέρματος είναι μια από τις λειτουργίες του θυρεοειδή. Στον υπερθυρεοειδισμό το δέρμα ανανεώνεται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να είναι πιο λεπτό και λείο από το φυσιολογικό, ενώ στον υποθυρεοειδισμό ανανεώνεται πιο αργά και έτσι το δέρμα γίνεται σκληρό και τραχύ.
  2. Αλλαγές βάρους σώματος: Στον υποθυρεοειδισμό το σωματικό βάρος αυξάνεται, αυτή η αύξηση συνήθως δεν είναι μεγάλη. Οφείλεται περισσότερο στην κατακράτηση υγρών. Στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να υπάρχει μείωση του βάρους. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
  3. Υπάρχει συναισθηματική σύγχυση: Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αίσθημα του άγχους, ευερεθιστότητα, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται περισσότερο με τη θλίψη, διαταραχές μνήμης και την κοινωνική απόσυρση.
  4. Αλλαγή στην αντίληψη της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος: Στον υπερθυρεοειδισμό επιταχύνονται όλες οι μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό και υπάρχει αυξημένη παραγωγή θερμότητας και δυσανεξία στη ζέστη. Στον υποθυρεοειδισμό επιβραδύνονται και μπορεί να υπάρχει αίσθηση κρύου.
  5. Επίπεδα ενέργειας: Στον υπερθυρεοειδισμό αυξάνεται η διαθεσιμότητα ενέργειας και παρατηρείται ένα αίσθημα υπερβολικής ενεργητικότητας. Στον υποθυρεοειδισμό μειώνεται η διαθεσιμότητα ενέργειας και υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα νωθρότητας και μόνιμης κόπωσης.
  6. Γαστρεντερικές διαταραχές: Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρείται δυσκοιλιότητα ενώ στον υπερθυρεοειδισμός διάρροια.
  7. Διαταραχές στον κύκλο της περιόδου
  8. Τριχόπτωση και στις δύο ασθένειες με διαφορετικούς μηχανισμούς.
  9. Οιδήματα (πρήξιμο) στα μάτια: Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο εξόφθαλμος στα άτομα με νόσο Graves, μια μορφή υπερθυρεοειδισμού, τα μάτια να είναι πρησμένα και να μοιάζουν σαν να πετάγονται προς τα έξω.

 

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς

Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Ιασώ

Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)

Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)

Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)

Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

info@tsirigotakis.gr

https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis/

 
Top