Σύμφωνα με την Εστία, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προωθούσε το αίτημα των ΗΠΑ για διακοπή των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ, προκειμένου να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος.
Για τον ίδιο λόγο προωθούσε την ιδέα της κατασκευής αγωγού αερίου για απ’ ευθείας σύνδεση Α. Μεσογείου-Τουρκίας, με παράκαμψη της Κύπρου. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξομολογήθηκε στον εκδότη Κωστή Χατζηκωστή στο βιβλίο «7 Προεδρικά Πορτραίτα» το εξής: «Η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».



Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες,  περιέχει σπουδαίες αποκαλύψεις, μερικές από τις οποίες είναι σοκ και αφορούν στις σχέσεις του τ. Κυπρίου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στους διαλόγους που είχε με τον κ. Χατζηκωστή ο Κύπριος Πρόεδρος βάλλει ευθέως κατά του κ. Μητσοτάκη  ότι σε δυο περιπτώσεις θέλησε να υπονομεύσει ευθέως τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αντιθέτως επαινεί τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.


Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι προωθούσε την ιδέα της διακοπής των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εξευμενιστούν οι Τούρκοι, και ότι τασσόταν υπέρ της κατασκευής αγωγού αερίου Ισραήλ-Τουρκίας, ο οποίος θα παρέκαμπτε την Κύπρο! Κατά τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμούσε να θυσιάσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να ηρεμήσει ο Ερντογάν και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος Ἀθηνῶν-Ἀγκύρας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Στην σελίδα 338 της επικαιροποιημένης έκδοσης του βιβλίου του ο κ. Χατζηκωστής γράφει, αναφερόμενος στον διάλογο που είχε με τον κ. Αναστασιάδη, τα εξής:
«Ρώτησα στη συνέχεια για τη “συμπαράσταση” της Ελλάδος. Επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κάνει ὅ,τι μπορεί να μη βρίσκει μπροστά της “το πρόβλημα της Κύπρου”. Αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης τον βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν διατεθειμένος να διακόψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, χάριν της επανέναρξης του διαλόγου. “Η αποκάλυψη αυτή έχει πολυσήμαντη αξία για τις προθέσεις και ίσως σχετικές αποφάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως” παρατήρησα…

“Έχω” είπε “άριστη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια. Ο πρώτος, παρ’ όλο που έχει δυνατότητες, ακόμη δεν έχει αποκτήσει την πείρα του Τσίπρα στο δεύτερο μισό της θητείας του. Ο Τσίπρας στο τελευταίο διάστημα τύγχανε του απόλυτου σεβασμού και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους. Ο Δένδιας είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και σοβαρός από τον Κοτζιά…”
Τον ρώτησα για τις σχετικές κινήσεις ως προς τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. “Από τον χώρο του ΔΗΣΥ” είπε “φαίνεται πως υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι. Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και Γεωργιάδης. Θεωρώ ότι ο πρώτος, ως αρχηγός κόμματος, έχει προβάδισμα, το οποίο αναγνωρίζουν οι άλλοι δυο”. Την ίδια ώρα όμως υπογράμμισε τη λαοφιλία και την ήρεμη εικόνα που εκπέμπει και σε άλλους χώρους ο Χριστοδουλίδης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματικότητά του και στο ήθος του. Για τον Γεωργιάδη είπε ότι έχει και αυτός πολύ καλά χαρίσματα, αλλά έχει υποστεί φθορά λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, και επίσης τόνισε ότι είναι και λίγο απόμακρος».

Στην σελίδα 351 του βιβλίου του ο κ. Χατζηκωστής εμφανίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη –σέ νεώτερη συνομιλία τους– εκτός εαυτού με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις περίεργες ιδέες του. Ο συγγραφέας, μάλιστα, σοκαρισμένος από τα… γαλλικά Αναστασιάδη κατά του Έλληνος Πρωθυπουργού, ανακοινώνει ότι δεν θα περιλάβει στο βιβλίο αυτούσιους τους χαρακτηρισμούς που άκουσε και ότι θα περιοριστεί σε μια γενική περιγραφή όλων όσα άκουσε από τα προεδρικά χείλη.

Ο κ. Χατζηκωστής μεταφέρει, έτσι, «λογοκριμένο» τον διάλογό του με τον κ. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Γράφει:
«Τον ρώτησα πως συμπεριφέρεται ο Μητσοτάκης και αν βοηθάει. Ήθελα να μάθω πως τον κρίνει και τι περιμένει από την Ελλάδα. Καθώς παρατήρησα ότι “Στις εκάστοτε δηλώσεις σας παρουσιάζεστε στην Κοινή Γνώμη ότι συμφωνείτε, πολεμάτε, αγωνίζεστε μαζί για τους ίδιους στόχους και με τις ίδιες σχετικές στρατηγικές σκέψεις”. Ο Πρόεδρος απάντησε: “Κωστή, μου ανοίγεις το θέμα Μητσοτάκη. Είναι σοβαρό. Δεν θα ασχοληθώ με λεπτομέρειες…”. Θα αποφύγω την καταγραφή χαρακτηρισμών για τον Μητσοτάκη. Κρίνω ότι έτσι προστατεύω τον Πρόεδρο από τη χρήση μη κολακευτικών λέξεων, αλλά και τον Μητσοτάκη από επίσημους χαρακτηρισμούς, που κυριολεκτικά εξευτελίζουν την πολιτική αξιότητά του στα Ελλαδοτουρκικά και κυρίως στο Κυπριακό. Για να ενισχύσει τους λόγους της απογοήτευσής του από την έλλειψη ενδιαφέροντος για την Κύπρο εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, είπε μεταξύ άλλων: “Ο Μητσοτάκης μου ανέφερε ότι μια από τις εισηγήσεις του για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδος- Τουρκίας ήταν και η παράκαμψη της Κύπρου από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη και η κατεύθυνσή του προς την Τουρκία, και από εκεί προς την Ελλάδα και Ευρώπη. Ενοχλημένος”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, “του έδειξα στον χάρτη ότι σε τέτοια περίπτωση γιατί να μην παρακάμψει και την Ελλάδα. Πέραν δε τούτου, εφόσον θα περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να ζητήσει ἐνοίκιο-ἀποζημιώσεις για τη χρήση του δικού της θαλάσσιου χώρου”.
Είναι συγκλονιστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας κινείται ο Μητσοτάκης στα θέματα με την Τουρκία…»
 
Top