Μαύρες γιορτές για τις γυναίκες που έχουν στηρίξει τα νοσοκομεία

Απολύσεις, αυτό είναι το εορταστικό… δώρο που επιφύλασσε το υπουργείο Υγείας στις εργαζόμενες της σίτισης στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οι 40 εργαζόμενες, που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο νοσοκομείο, έμαθαν μόλις χθες πως απολύονται από τις θέσεις τους, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου για εξάμηνη ανανέωση της θητείας τους. Οι χαμηλόμισθες μάλιστα γυναίκες, που έχουν στηρίξει τα νοσοκομεία στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έμαθαν πως απολύονται από τον εργολάβο που θα αναλάβει τη σίτιση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», ο εργολάβος, συγκεκριμένα η εταιρία Αριάδνη, καλούσε από το πρωί της Τέταρτης ξεχωριστά τις εργαζόμενες, ανακοινώνοντας σε ορισμένες πως θα παραμείνουν στη δουλειά με διαφορετικές συμβάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλά ανακοίνωνε την απομάκρυνσή τους.

Η συγκεκριμένη εταιρία έχει βεβαρημένο παρελθόν, καθώς στο Θριάσιο οι εργαζόμενες πληρώνονταν με το σταγονόμετρο και μόνο μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως ακόμα και σήμερα στη Δι@ύγεια δεν έχει ανακοινωθεί πως κάποιος εργολάβος έχει αναλάβει τη σίτιση του «Σωτηρία», προκαλώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για τις σχέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου που ανέλαβε το έργο.

Πέραν όμως αυτού, τίθεται ακόμα ένα ερώτημα, μέσω ποιας δικαιοδοσίας ο εργολάβος πήρε τα τηλέφωνα των εργαζομένων από το νοσοκομείο και με ποια δικαιοδοσία κάλεσε ο ίδιος τους εργαζομένους, ανακοινώνοντας απολύσεις ή αλλαγές συμβάσεων εργασίας. Συνδιοικούνται τα νοσοκομεία από τους «γαλάζιους» αρίστους και τους ιδιώτες, που λυμαίνονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας;


Πέραν όμως όλων αυτών, τίθεται ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης. Η εμπειρία των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει αποδείξει πως οι εταιρίες πληρώνονται με… χρυσάφι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κοινώς, ο Ελληνας φορολογούμενος πληρώνει πανάκριβα έναν εργολάβο, ο οποίος δίνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες και ο οποίος έχει στην εργοδοσία του εργαζομένους-σκλάβους, αναζητώντας διαρκώς μεγαλύτερο κέρδος για την τσέπη του.

Οπως πληροφορούμαστε μάλιστα όσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών, οι οποίοι χθες ζήτησαν να δουν τη διοίκηση και να τους δώσει εξηγήσεις, ο διοικητής του νοσοκομείου ήταν άφαντος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν αναμένεται να το βάλουν εύκολα κάτω, καθώς και σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο νοσοκομείο.
 
Top