Η διαρροή έγινε στοχευμένα από το Μέγαρο Μαξίμου σε φιλική προς την κυβέρνηση καθημερινή στήλη εφημερίδας, αλλά αν και πέρασε γενικά “απαρατήρητη”, αφενός είχε συγκεκριμένους αποδέκτες και αφετέρου προκάλεσε ένα ειδικό ενδιαφέρον. Κι ο λόγος; Διότι αποκαλύπτει πώς συνεχίζουν να σκέπτεται να λειτουργούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο... 

Φέρεται λοιπόν ο Κ. Μητσοτάκης να έχει επί της ουσίας “φακελώσει” τους βουλευτές του ανάλογα με τη στάση που τηρούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Μάλιστα από τις αρχές του Αυγούστου δηλαδή, όταν «έσκασε» το θέμα, άρχισε να σημειώνει -λέει- στο μπλοκάκι του με πολύ σχολαστικό τρόπο (κάτι σαν τον ...Κ. Σημίτη δηλαδή;) ποιοι βουλευτές, αλλά κυρίως υπουργοί, “έδειξαν διάθεση να πέσουν στη δυσκολότερη μάχη που έχει δώσει η κυβέρνηση και να στηρίξουν την παράταξη”.

Και ποιο το αποτέλεσμα του “φακελώματος”; Κατά την ίδια διαρροή, “οι σημειώσεις του πρωθυπουργού κρύβουν εκπλήξεις, καθώς υπουργοί πολύ ευνοημένοι κατά την τριετία από το Μαξίμου έχουν σημειωθεί ως… εξαφανισμένοι, ενώ άλλοι, που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα, έδειξαν εμπράκτως διάθεση να στηρίξουν”.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παράλληλα με τις “γραπτές” αυτές διαρροές, κάποιοι άρχισαν να λένε “από στόμα σε στόμα” ότι μπορεί σε μια επόμενη χρονική να γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση, πριν μπούμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023. Τι κι αν το έχει διαψεύσει επισήμως και αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Εδώ, μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις απειλητικές διαρροές, μιλώντας από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του έκαιγε άφθονο λιβάνι στα στελέχη του λέγοντας ότι «δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναμένει περισσότερα από τους βουλευτές του»...

Αν επίσης λάβουμε υπόψη ότι στην πραγματικότητα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού -άντε των δυο- τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν “βγει μπροστά” στο θέμα των υποκλοπών, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί δια των απειλών αυτών να ...ενεργοποιήσει και τους υπολοίπους. Κι αν δεν τον καταφέρει αυτό, τουλάχιστον να αποτρέψει την εκδήλωση νέων ρηγμάτων στους κόλπους της ΝΔ.

Κι αν για τους υπουργούς το διακύβευμα είναι η ...καρέκλα, όσον αφορά τους βουλευτές ποιο πρακτικό νόημα μπορεί να έχει αυτό το “φακέλωμα” και η “μαύρη λίστα”; Άντε για ορισμένους -όπως σχολιάζεται σκωπτικά- η “προθυμία” τους να ανταμειφθεί -εάν και εφόσον γίνει τελικά κάποιος ανασχηματισμός- με μια ολιγόμηνη θέση υφυπουργού. Η αποκοπή από την πραγματικότητα φαίνεται όμως ότι είναι τέτοια που στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν ότι για τους περισσότερους βουλευτές πλέον ισχύει το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Το ομολόγησε άλλωστε ο (ακραιφνής μητσοτακικός) Γ. Λοβέρδος: “Τουλάχιστον 60-70 από εμάς δεν θα ξαναεκλεγούμε...”
Ο κοριός


 
Top