Τη Δύση και συγκεκριμένα τη Βρετανία και τον Καναδά κατηγορεί η Ρωσία για την επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι Δυτικοί σημειώνουν ότι η απόσυρση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί εκβιασμό και χρησιμοποίηση των τροφίμων ως «όπλο».

Θυμίζουμε ότι χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με αφορμή την επίθεση στον στόλο της στην Κριμαία.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας που επιτέθηκαν στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποίησαν τον «ασφαλή διάδρομο» που προορίζεται για τη μεταφορά των σιτηρών αλλά και ότι το ένα από αυτά ενδέχεται να εκτοξεύτηκε από «πολιτικό πλοίο».

«Τα θαλάσσια μη επανδρωμένα κινούνταν στη ζώνη ασφαλείας του διαδρόμου των σιτηρών», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακτήθηκαν τα συντρίμμια τους.

Ορισμένα από αυτά είχαν συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής και ένα ενδέχεται να εκτοξεύτηκε «από ένα από τα πολιτικά πλοία που έχει ναυλώσει το Κίεβο ή οι Δυτικοί αφέντες του για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας».

Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι 16 τηλεχειριζόμενα σκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της κοντά στη Σεβαστούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ότι Βρετανοί «ειδικοί» του Βασιλικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό αυτής της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως την αποκαλεί.

Το Λονδίνο διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτόν. Ουκρανοί αξιωματούχοι υπονόησαν ότι η ίδια η Ρωσία μπορεί να ευθύνεται για τις εκρήξεις και να τις χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής των σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, που επικαλείται τις πληροφορίες οι οποίες ανακτήθηκαν από τη μνήμη των συσκευών αυτών, «καθορίστηκε ότι η εκτόξευσή των θαλάσσιων σκαφών έγινε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού». Τα σκάφη κινήθηκαν κατά μήκος του «διαδρόμου των σιτηρών» και κατόπιν άλλαξαν πορεία για να κατευθυνθούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, της μεγαλύτερης πόλης στη χερσόνησο της Κριμαίας.   
«Αδύνατες» οι εξαγωγές σιτηρών
Λόγω του ρωσικού αποκλεισμού, είναι και πάλι «αδύνατον» να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, ένα πλοίο φορτωμένο με 40 τόνους δημητριακών επρόκειτο να αποπλεύσει σήμερα με προορισμό την Αιθιοπία όμως «λόγω του αποκλεισμού του διαδρόμου των σιτηρών από τη Ρωσία, οι εξαγωγές είναι αδύνατες».

Νωρίτερα, η Πολωνία ανέφερε ότι η ίδια και οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία στη μεταφορά βασικών προϊόντων διατροφής. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε στο Twitter ότι η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών «είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Σφοδρές αντιδράσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες, υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε το Σάββατο η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια, που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια, που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, καταδίκασε η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τα «τρόφιμα ως όπλο».

«Η Ρωσία προσπαθεί για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε, ως πρόσχημα για να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη, καθώς και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, και επιδεινώνει ήδη σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και την επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε η Γουάτσον σε ανακοίνωσή της.

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε την Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

«Καρφιά» της Ρωσίας στις ΗΠΑ
Η Ρωσία επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς», όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία.

«Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη» έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος» πρόσθεσε.

«Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί» είπε ο Αντόνοφ.
 
Top