ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΕ;;;;;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΟΥΤΕ Ο  ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (ΝΙΚΟΣ ΚΟΓΙΑΣ) ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ;;;


Μέρος 1ο

Την 4/10/2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σαλαμίνας ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με το κάτωθι φιλόδοξο αντικείμενο:

Ενεργειακή αναβάθμιση - αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και εφαρμογές Smart Cities. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, να εξηγήσουμε συνοπτικά ότι ο Δήμαρχος Παναγόπουλος αποφάσισε να εκχωρήσει για 12 χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη οδοφωτισμού των δημοτών της Σαλαμίνας σε ιδιώτες και για να το κάνει αυτό προκηρυξε διεθνη διαγωνισμό επιλογής του ...καταλληλότερου. Το συνολικό πακέτο ξεπερνά τα 12 μύρια ΕΥΡΩ, τα οποία θα ενθηλακώσουν με την άνεσή τους οι ανάδοχοι.

Η εκχώρηση των δημοσίων εσόδων του Δήμου Σαλαμίνας σε εμπόρους ... γλόμπων  led δεν αποτελούσε φυσικά τη μοναδική επιλογή του Δημάρχου Παναγόπουλου. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχε έγκαιρα ενημερώσει όλους τους ΟΤΑ για τη δυνατότητα λήψης δανείου με ευνοϊκούς όρους, χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το οποίο θα μπορούσαν να προβούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, δηλ. στην προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων led. Μια τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων για το Δήμο Σαλαμίνας, σε πιθανη μείωση των τελών για τους δημότες και οπωσδήποτε σε αξιοποίηση του εξοικονομούμενου ποσού για άλλες δράσεις του Δήμου.

Ξεφυλλίζοντας το διαδίκτυο, διαπιστώνεις ότι ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κρίθηκε συμφέρουσα λύση απο 45+ Δήμους (Σερρών, Ν. Σμύρνης, Αλεξανδρούπολης, κα), κυρίως διότι η δόση του δανείου ήταν μικρότερη από την εξοικονόμηση ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται επιβάρυνση των εξόδων του Δήμου και της τσέπης των δημοτών Η λύση, όμως, αυτή δεν ήταν ικανοποιητική για το Δήμο Σαλαμίνας.

Κάπως έτσι, την 27/12/2021, δηλ. μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η αρμόδια Επιτροπή Διαγωνισμού, αντί να τρώει κουραμπιέδες και να προβάρει τα κάλαντα, άνοιξε τις προσφορές και διαπίστωσε ότι τελικά συμμετέχουν δυο (2) μόνο εταιρείες, ητοι η ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT και η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-GLOBILED. Η Επιτροπή ζητησε διευκρινιστικά στοιχεία από την ΑΚΤΩΡ, η οποία δεν εδέησε να τα στείλεί, διότι έτσι της άρεσε,  και τελικά στο διαγωνισμό παρέμεινε μόνο μια εταιρεία, η ΟΤΕ-GLOBILED. Αυτό, που δεν πρόκειται να βρείτε στο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού, είναι ότι, ήδη από το Σεπτέμβριο 2021, οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT και GLOBILED δεν ήταν ακριβώς ανταγωνίστριες, αλλά περισσοτερο συνεταιράκια, διότι τελικά ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν μαζί παρόμοια σύμβαση του Δήμου Μεγαρέων. 

Τι σημαίνει αυτο σε απλά ελληνικά; Σημαίνει ότι ο διαγωνισμός του Δήμου Σαλαμίνας έγινε χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα ανταγωνισμός, αφού κατατέθηκαν δυο (2) μόνο προσφορές συνεργαζόμενων εταιρειών, η μια (1) από αυτές έκανε πίσω και με αυτό το πανάρχαιο κόλπο στο τέλος άνοιξε μια (1) και μοναδική προσφορά, αυτή της GLOBILED.

Επειδή δεν θέλω να ακούσω ότι οι λαλίστατοι δεν γνώριζαν, να ενημερώσω ότι οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου Μεγαρέων είχαν αναρτηθεί πριν το άνοιγμα προσφορών από το Δήμο Σαλαμίνας και επομένως ουδείς δικαιούται να αγνοεί.

Δε χρειάζεται να είσαι πολυ ειδικός, για να καταλάβεις ότι σε κάθε περίπτωση υποβολής ουσιαστικά μιας και μοναδικής προσφοράς το κόστος για το Δήμο και το κέρδος του εργολάβου πάνε προς τα πάνω, ενώ το δημόσιο συμφέρον πάει προς τα κάτω ολοταχώς. 

Αλλά για τα έργα και τις ημέρες του Παναγόπουλου στην προάσπιση του συμφέροντος του Δήμου Σαλαμίνας απέναντι σε εμπόρους ..γλόμπων έχουμε ακόμα πολλά και ενδιαφέροντα να πούμε. Έτσι δεν είναι κ. Νίκο Κόγια;;;;;

Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος

 
Top