Ένα ακόμα δημοσίευμα  και μάλιστα από την (φιλοκυβερνητική) «Καθημερινή» «έρχεται για να δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η ΕΥΠ φέρεται να παρακολουθούσε «νόμιμα» επτά ή οκτώ πολιτικούς, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη. 

«Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορές από “κλειστές” πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα “νόμιμης” επισύνδεσης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρεται να έχουν τεθεί υπόψη και στελεχών από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Για να διακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου που έχει ενεργοποιήσει τους προηγούμενους μήνες η ΕΥΠ. Κυβερνητικές πήγες πάντως επέμεναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε καν ένδειξη πως έχει γίνει άρση του απορρήτου για άλλα πολιτικά πρόσωπα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η «Καθημερινή»

Συγκλονιστικές είναι οι πληροφορίες και για το ποιος τελικά διαθέτει και χρησιμοποιεί στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator:
«Πηγές μέσα από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στην “Κ” ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι. Δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από το WhatsApp, το Viber κ.λπ.. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. “Το Predator”, λένε, “δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα”. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι το κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 25-28 εκατομμύρια ευρώ και οι αναγκαίες υποδομές φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Ένα δεύτερο είναι ότι η ΕΥΠ δεν έχει τη δομή για να λειτουργήσει εσωτερικά ένα τέτοιο “εργαλείο”. Την εκδοχή της μίσθωσης προέκρινε και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση, που μίλησε μεσοβδόμαδα στην “Κ”. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτό συνέβη κατόπιν συνεννόησης με ξένη μυστική υπηρεσία».
------------------
Ο ΣΥΡΙΖΑ  με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα και τονίζει  ότι περιμένει  σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε:
«1. Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις;
2. Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;
3. Έχει αγοράσει ή μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη – Δημητριάδη – Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;
4. Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».
Πότε θα παραιτηθεί
«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν. Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καταληκτικά ότι «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

Η ΝΔ μέσω  απάντησής της  επιχειρεί να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που θέλουν να είναι υπό παρακολούθηση και άλλα πολιτικά πρόσωπα πέραν των όσων έχουν ήδη αποκαλυφθεί για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για «ευάνταστα σενάρια» και «πληροφορίες χωρίς στοιχεία» ενώ κάνει λόγο για χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στα τέσσερα ερωτήματα που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις υποκλοπές 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:
«Η διερεύνηση τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί. Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις.
»Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χωρας από κυβερνοεπιθεσεις, θα δοθούν αρμόδιως οι κατάλληλες απαντήσεις».
 
Top