Αυτοκινητοπομπή «κατά της ρωσοφοβίας και του ναζισμού» προγραμματίζεται για σήμερα Κυριακή 3 Απριλίου στην Αθήνα στις 6μμ. από το σταθμό Συγγρού Φιξ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας  πρωτοβουλίας, η αυτοκινητοπομπή θα έχει συνθήματα «Για την Ειρήνη ! Για τη Ρωσία! Για την Ελλάδα!». Τα αυτοκίνητα θα συγκεντρωθούν την καθορισμένη ώρα με τις σημαίες των δύο χωρών της Ρωσίας και της Ελλάδας, με κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, που συμβολίζουν τον αγώνα κατά του φασισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς παρεμπόδιση της κυκλοφορίας. Η αυτοκινητοπομπή θα προχωρήσει προς το κτίριο της Βουλής, θα το προσπεράσει το κτίριο της Βουλής και θα στρίψει αριστερά, θα περάσει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, θα στρίψει ξανά αριστερά και θα περάσει την Πλατεία Συντάγματος, φεύγοντας στην οδό Φιλελλήνων και στη συνέχεια τα αυτοκίνητα θα επιστρέψουν στην αρχική θέση του Συγγρού Φιξ.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από ρωσόφωνους πολίτες και υποστηρικτές της φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, με σκοπό την προώθηση της φιλίας, της ειρήνης των λαών και της παύσης των πολεμικών συρράξεων. Εκτός από τους Ρώσους και τους πολίτες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που πρώτη τους γλώσσα είναι η ρωσική, έχουμε κάποια εκατομμύρια Ελλήνων που έχουν μεγαλώσει σε αυτές τις χώρες, όπου έχουμε ομοσπονδίες συλλόγους του ντόπιου και ποντιακού ελληνισμού. Αυτοί οι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους -όπως εγώ- έχουμε μεγαλώσει και έχουμε συγγενείς σε αυτές τις χώρες, προσπαθούμε μέσα από τις οργανώσεις τους, τους ποντιακούς συλλόγους για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών. Άλλωστε, πέρα από τις 15 πρώην σοβιετικές κοινότητες, συνυπήρξαν πολλοί λαοί για σχεδόν έναν αιώνα» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.

Τη βαθιά της ανησυχία για τη αυτοκινητοπορεία εκφράζει στο μεταξύ η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση «η διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης αυτή τη στιγμή, όταν τα ρωσικά στρατεύματα και μισθοφόροι συνεχίζουν να καταστρέφουν τις ουκρανικές πόλεις και να σκοτώνουν τον ουκρανικό πληθυσμό, είναι ανεπίτρεπτη».

Καλεί δε όλους τους «ανθρώπους που ενδιαφέρονται (…) να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ώστε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να μη διεξάγονται ποτέ στην Αθήνα, την πόλη που είναι η πατρίδα της δημοκρατίας».  Σημειώνει δε πως έχει αποστείλει τη σχετική ρηματική διακοίνωση στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας”.
 
Top