«Γαλάζια» αριστεία με πλαστά διπλώματα...Σε δίκη νεοδημοκράτες συνδικαλιστές και στενοί συνεργάτες του Πατούλη
Σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπονται 13 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής, εννέα ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης αλλά και δεκάδες οδηγοί για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης, όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν 2447/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο εξιχνιάστηκε το 2019, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση και καταγγελίες που είχαν φτάσει στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Μεταξύ των προσώπων για τα οποία προτείνεται η παραπομπή σε δίκη είναι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές, στενοί σύμβουλοι και συνεργάτες του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, αλλά και του πρώην υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Η εξάρθρωση
Τον Ιούλιο του 2018 στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ έφτασε μία ανώνυμη καταγγελία. Σύμφωνα με αυτή, στη Διεύθυνση Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής υπάλληλοι φέρονταν να εξέδιδαν παρανόμως διπλώματα οδήγησης σε υποψηφίους οι οποίοι όμως δεν είχαν παρουσιαστεί καν στην εξέταση. Ακολούθησε άλλη μία καταγγελία στην ίδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ. Αυτήν τη φορά για ιδιοκτήτη σχολής οδηγών ο οποίος φερόταν να είχε ζητήσει περί τις 3.500 ευρώ από πελάτη για την έκδοση άδειας οδήγησης. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνα, από την οποία προέκυψε η βασιμότητα των καταγγελιών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, υπάλληλοι σε νευραλγικές θέσεις της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης εξέδιδαν διπλώματα οδήγησης δίχως οι υποψήφιοι να έχουν εξεταστεί. Η ταρίφα για την έκδοση των αδειών οδήγησης κυμαινόταν από 1.600 έως και 2.800 ευρώ. Η δράση του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον διετής, συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019. Συνολικά το κύκλωμα είχε καταφέρει να εκδώσει 213 άδειες, πάντοτε με το ανάλογο αντίτιμο.
Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε επίσης ότι στο κύκλωμα συμμετείχαν και γιατροί. Ο ρόλος τους αφορούσε την έκδοση ιατρικών πιστοποιήσεων σε υποψηφίους δίχως όμως να τους έχουν εξετάσει. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, «οι περιπτώσεις αυτές παρέμειναν ανεξιχνίαστες».
Σε βαθμό κακουργήματος
Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών, τους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και τους υποψήφιους οδηγούς αφορούν οκτώ αδικήματα που αποδίδονται κατά περίσταση, ορισμένα μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα. Αναλυτικά, οι κατηγορίες αφορούν «συμμορία», «δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», «δωροδοκία υπαλλήλου», «άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση σε δωροδοκία υπαλλήλου», «ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ», «φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων» και «συνέργεια σε φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων».
Ευχαριστεί τον Μητσοτάκη
Ενα από τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε δίκη με το επίμαχο βούλευμα είναι ο ιδιοκτήτης σχολής οδήγησης Κίμων Λογοθέτης. Μέλος του μητρώου στελεχών της ΝΔ και του τομέα υποδομών & μεταφορών της ΝΔ, όπως ο ίδιος αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, το 2019 ήταν υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό Νέα Αρχή για την Αττική του Γ. Πατούλη. Μάλιστα από την εκλογή Πατούλη και μετά ο Κίμ. Λογοθέτης κατέχει επίσημη θέση στην περιφέρεια Αττικής ως σύμβουλος διαχείρισης κυκλοφορίας & οδικής ασφάλειας της περιφέρειας. Στις περιφερειακές εκλογές έλαβε συνολικά 4.159 ψήφους. Σε μήνυμα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ευχαρίστησε τόσο τον Γ. Πατούλη όσο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη για την εμπιστοσύνη του και την ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αρχής για την Αττική. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης να ενταχθώ στον τομέα μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο «άτυπος» σύμβουλος
Ενα από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα είναι και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης Διαμαντής Ηλιάδης. Γνωστό στέλεχος της ΝΔ, ήταν εκπρόσωπος του συνδυασμού του Γ. Πατούλη Νέα Αρχή για την Αττική στις εκλογές του 2019, με τον οποίο έχουν άριστες σχέσεις. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του documentonews. gr, η κόρη του Διαμ. Ηλιάδη ήταν μεταξύ των προσώπων που είχαν προσληφθεί στην περιφέρεια Αττικής από τον Πατούλη χωρίς ΑΣΕΠ, ενώ είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Εκτός από συντονιστής Νότιου Τομέα του Γ. Πατούλη, ο Διαμ. Ηλιάδης είχε εμφανιστεί τον Αύγουστο του 2019 σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ως σύμβουλος του τότε υφυπουργού Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη. Η παρουσία του σχετιζόταν με την ψήφιση νομοσχεδίου για τα διπλώματα οδήγησης, με τον υφυπουργό να χαρακτηρίζει τον Διαμ. Ηλιάδη «άτυπο» σύμβουλο.
Ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής
Ακόμη ένα πρόσωπο που παραπέμπεται σε δίκη είναι και ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Εκπαιδευτών Οδηγών Αυτοκινήτων Δυτικής Αττικής και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Γρέντζελος, γνωστός για τις σχέσεις του με τη ΝΔ. Συχνά έχει τηλεοπτική παρουσία στα κανάλια Σκάι και Star για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση οδήγησης.
Βαγγέλης Τριάντης
Πηγή: "documentonews"

 
Top