«Η οικογένειά μας δραστηριοποιείται στη βιομηχανία ζυμαρικών εδώ και 110 χρόνια, αλλά ποτέ άλλοτε δεν έχουμε βιώσει τέτοια κατάσταση», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Giuseppe Ferro, CEO της La Molisana SpA, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ζυμαρικών της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον Ferro, οι μεγάλοι παραγωγοί ζυμαρικών ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα αποθέματα σίτου τους, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στις αποθήκες μέχρι και δύο έτη. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος υπογραμμίζει πως το σιμιγδάλι του σίτου, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των ζυμαρικών, «κρατάει» μόνο ένα μήνα.
Η έλλειψη επηρεάζει το κόστος παραγωγής και αναμένεται να μεταφραστεί και στις τιμές λιανικής μέχρι τα Χριστούγεννα.
Η ξηρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχίζουν να πλήττουν τις καλλιέργειες σίτου στον Καναδά, τη μεγαλύτερη παραγωγή σκληρού σίτου, ακολουθώντας τον πολύμηνο και δύσκολο χειμώνα στη Ρωσία. Οι εξαγωγές σίτου από τα λιμάνια του Καναδά επέδειξαν μείωση της τάξης του 41% την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Quorum Corp. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές καλλιέργειες επίσης επλήγησαν λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.