Τους πρέσβεις της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία ανακαλεί για διαβουλεύσεις η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με φόντο τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας (AUKUS), που οδήγησε στην ακύρωση, από πλευράς Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο AUKUS (από τα αρχικά των τριών χωρών) προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η Αυστραλία θα αποκτήσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

Η συμφωνία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια ακύρωσε μεμιάς προηγούμενη συμφωνία, του 2016, μεταξύ της Αυστραλίας και του γαλλικού ομίλου Naval για την κατασκευή δώδεκα συμβατικών υποβρυχίων, ένα έργο προϋπολογισμού 35 δισ. ευρώ.

Η σύσταση του AUKUS προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, η οποία παραλληλίζεται από αρκετά γαλλικά Μέσα με το ρήγμα του 2003, παραμονές του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα» από πλευράς Αυστραλίας και ξεσπάθωσε εναντίον του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή και απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Τραμπ», σχολίασε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «οργισμένος και πικραμένος».

Την Παρασκευή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ενώ απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS.

Η Γαλλία ακύρωσε εκδήλωση για την γαλλοαμερικανική φιλία που ήταν προγραμματισμένη στις ΗΠΑ, ενώ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζόζεπ Μπορέλ έδειξε ενοχλημένος λέγοντας ότι η Ε.Ε. δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για την AUKUS.
Με πληροφορίες από Reuters
 
Top