Πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Όνσι Σαουΐρις, πατέρας της πλουσιότερης αιγυπτιακής οικογένειας των Σαουΐρις.
Οι τρεις επίσης δισεκατομμυριούχοι γιοι του, οι Αιγύπτιοι επιχειρηματίες, Ναγκίμπ Νάσεφ και Σάμεχ Σαουΐρις, διευθύνουν τις επιχειρήσεις κατασκευής, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας και βιομηχανίες του ομίλου Orascom, που ιδρύθηκε το 1950.

Όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός Τύπος, σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία του Όνσι Σαουΐρις υπολογίζεται σε 993,8 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι το 1990, η Orascom είχε εξελιχθεί σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες εκμετάλλευσης: την Orascom Telecom, με επικεφαλής τον μεγαλύτερο γιο του, Ναγκίμπ , την Orascom Development and Hotels, με επικεφαλής τον μεσαίο γιο Σάμεχ και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες Orascom, που εποπτεύονταν από τον νεότερο, Νάσεφ.

Οι εταιρείες, μερικές από τις οποίες έχουν εξελιχθεί σε διαφορετικές οντότητες ή βρίσκονται υπό διαφορετική ηγεσία, απασχολούν πλέον περισσότερα από 120.000 άτομα παγκοσμίως.

Ο Σαουΐρις ήταν επίσης φιλάνθρωπος, έχοντας ιδρύσει ένα ίδρυμα κοινωνικής ανάπτυξης καθώς και έχοντας αναλάβει ένα πρόγραμμα υποτροφιών που επέτρεψε σε ταλαντούχους Αιγύπτιους φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικό, με τη δέσμευση να εργαστούν στη βορειοαφρικανική χώρα μετά την αποφοίτησή τους.
Ο γιος του Νασέφ Σαουΐρις είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου, με περιουσία 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.  
 
Top