Giorgos Petalotis 
Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την τσιμεντόστρωση διαδρόμων της Ακρόπολης , γεμάτη ειρωνία,μαγκιά και υπεροψία. ´Όχι για να απαντήσει σε ένα κόμμα , αλλά απευθυνόμενο σε πολίτες που τους χαρακτήρισε ειρωνικά «ευαίσθητους» , αφού σχολίασαν αρνητικά το θέμα στα social media. ´Όταν αντιλαμβάνεται ένας δημόσιος φορέας ότι αδικείται η δράση του , βγαίνει και εξηγεί. Δικαιούται και υποχρεούται . Αυτή είναι η δουλειά του, αυτός είναι ο ρόλος του, γιαυτό του παρέχεται το λογότυπο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η άφθονη χρηματοδότηση που περιλαμβάνει και το Γραφείο Τύπου, που με άκρατο Αντουανετισμό εκδίδει τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Κι όλα αυτά γίνονται πιο εξόφθαλμα και απαράδεκτα, όταν φέρουν και τον τίτλο του Πολιτισμού. Μαθήματα εξυπνάδας και απολιτισιάς εντέλει, ανεξαρτήτως της ουσίας .

Sofia Poulopoulou
«Από τον χρυσό αιώνα του Περικλή, τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, στα μαύρα χρόνια του κ.Μητσοτάκη και στους Αρχιτέκτονες της Αριστείας του»
Μετά τη φωτιά στις Μυκήνες, οι «Άριστοι» βεβήλωσαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ρίχνοντας τσιμέντο. 
Σχεδιάζουν δε κι άλλες παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση του κοινού για την καλύτερη θέαση των μνημείων από τους επισκέπτες, γιατί «ο σημερινός επισκέπτης εκλαμβάνει το σύνολο, ως μια ανώμαλη και δύσβατη πλατεία με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που περιέργως το κάτω μέρος τους είναι άτεχνο και ευτελές με συχνά έκδηλα συμπτώματα καλπάζουσας φθοράς και η αρχαία χωρική συγκρότηση της Ακρόπολης δεν του είναι εύκολα αντιληπτή..»
Επίσης, ισχυρίζονται ότι «Λιγότεροι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι το ευτελές μέρος ήταν αφανές και καλά προστατευμένο μέσα σε τεχνητές εδαφικές διαμορφώσεις, ανταποκρινόμενες σε μια πανάρχαια μνημειακής κλίμακας λειτουργική οργάνωση μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας.»
Συγκεκριμένα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε :
«Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο, όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».
Φαίνεται πως τόσες χιλιάδες χρόνια οι επισκέπτες δεν μπορούσαν να απολαύσουν την Ακρόπολη, για τους οποίους ήταν «μια ανώμαλη και δύσβατη πλατεία με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που περιέργως το κάτω μέρος τους είναι άτεχνο και ευτελές», οπότε είπαν εν έτη 2020 να επανορθώσουν και να την εξωραΐσουν. 
Μάλλον έμειναν μετεξεταστέοι, οι άλλοτε τρανοί αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης..
Και διερωτάται κανείς, έπειτα από τον «καθαρισμό» και τις «παρεμβάσεις», θα είναι άραγε το ίδιο στατική η Ακρόπολη μετά από αυτή την ανάπλαση ή θα φταίει «ο εγκέλαδος» και «η μητέρα φύση», σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά ; 
Να σημειωθεί, πως οι ΑΜΕΑ έχουν πρόσβαση στην Ακρόπολη και δεν αναφέρομαι σε όποιες μικρές παρεμβάσεις διευκολύνουν την πρόσβασή τους στον χώρο, πάντα με σεβασμό στο μνημείο.
Έχουμε χρέος όμως να προστατέψουμε τα μνημεία μας και να σεβαστούμε μια ιστορία χιλιάδων ετών.
 
Top