«Καίγεται» το σενάριο για εξάντληση της τετραετίας μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο όπως επεδίωκε το Μέγαρο Μαξίμου ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και ο Μάιος γίνεται πια το απώτατο χρονικό σημείο για την προσφυγή στις εκλογές. Σε τεχνικό επίπεδο μάλιστα οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» το υπουργείο Εσωτερικών στέλνει εγκυκλίους προς τους δήμους ανά τη χώρα με τις οποίες προβλέπεται διπλασιασμός των υπαρχόντων εκλογικών τμημάτων και τέσσερις ουσιαστικά κάλπες για την Κυριακή 26 Μαΐου. Δηλαδή για τις εθνικές εκλογές, τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο και το «σπάσιμο» των εκλογικών τμημάτων που στις προηγούμενες αναμετρήσεις κυμαίνονταν περίπου στα 20-21.000 σε ολόκληρη τη χώρα...

Η τεχνική αυτή προετοιμασία δεν συνεπάγεται ασφαλώς και την τελική απόφαση η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και μόνο. Οι εξελίξεις ωστόσο έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά πολιτικής σχιζοφρένειας, με έπαθλο τις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες, ενώ ο δημόσιος βίος βυθίζεται σε επικίνδυνο τέλμα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα σε όλα τα μέτωπα. Η ρευστότητα που παρατηρείται είναι πρωτοφανής απειλώντας να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πολιτική σταθερότητα αλλά και το οικονομικό περιβάλλον στα πρώτα δύσκολα -και κατ' εξοχήν εύθραυστα- «μεταμνημονιακά» βήματα.

Η δοκιμασία στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα των Σκοπίων έχει προκαλέσει ήδη βαρύ πλήγμα, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική έκβασή της, στο κυβερνητικό γόητρο με σοβαρή αντανάκλαση και στα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Η αναζήτηση των 151 που πολιτικά -και όχι με τη στενή συνταγματική έννοια- είναι απαραίτητοι για να μπορέσει να συνεχίσει το βίο της η κυβέρνηση μετατρέπεται πλέον σε ήσσονος σημασίας θέμα. Η περαιτέρω «νομιμοποίησή» της έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τα ίδια τα πράγματα. Η επιδιωκόμενη νέα πλειοψηφία δεν στηρίζεται σε πολιτικές συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις αλλά επιχειρείται μέσω της διάλυσης μικροτέρων κομμάτων (τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων) και των αντιπαροχών σε μεμονωμένα πρόσωπα που παραπέμπουν ως μέθοδος σε άλλες, άσχημες, εποχές. Άλλωστε ακόμη και έμπειρα και μετριοπαθή στελέχη που διατηρούν επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι υπ' αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση «δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά». Οι προϋποθέσεις γίνονται πιο απαγορευτικές εάν τελικώς η αριθμητική δεν αποδώσει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και χρειαστεί να παραμείνει για το επόμενο διάστημα -και για πρώτη φορά μεταπολιτευτικώς- ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Καθώς μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αναθεώρηση, στην Αθήνα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την «ώρα μηδέν» στις σχέσεις των κ. Τσίπρα και Καμμένου. Με το ερώτημα να πλανάται, όλες τις προηγούμενες ημέρες, για το κατά πόσο το διαζύγιο θα αποδειχθεί βελούδινο ή συγκρουσιακό, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, απορρίπτοντας την πρόταση του έως τώρα εταίρου του να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός υπό την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί. Δηλαδή οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά (που είναι και βουλευτές) καθώς και οι εξωκοινοβουλευτικοί Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Τέρενς Κουίκ. Εκτός από το ρίσκο να μην συγκεντρώσει τους 151, η στάση του κ. Τσίπρα συνδέεται και με το γενικότερο επαναπροσανατολισμό του προς τα «κεντροαριστερά» και με φόντο την επόμενη ημέρα των εκλογών. Γι' αυτό και άλλωστε θα μιλήσει σήμερα Κυριακή σε εκδήλωση της νεοπαγούς «κίνησης για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς» υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στην οποία μετέχουν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ όπως οι Γ. Ραγκούσης και Ν. Μπίστης που προαλείφονται και για υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στον επικείμενο ανασχηματισμό. Μια άλλη, όχι και τόσο άσχετη, κίνηση που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται είναι με εμβόλιμη τροποποίηση -και εφόσον υπάρξει γενικότερη συναίνεση- να εκλέγονται με λίστα -και όχι με σταυρό όπως οι υπόλοιποι- οι δύο πρώτοι από τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τις συζητούμενες μεταγραφές από άλλους χώρους υπό τη σκιά των μεγάλων παζαριών που έχουν ξεκινήσει για την «ανασύνθεση» του πολιτικού σκηνικού. Διευκολύνει όπως λέγεται και την Φ. Γεννηματά για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ.

Το μόνο ισχυρό δίλημμα που έχει τεθεί στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου αφορά τη σκοπιμότητα διεξαγωγής των εκλογών ακόμη και πριν από τον Μάιο, εντός του Μαρτίου. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση να κατατεθεί μεν άμεσα προς κύρωση στην η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά να μείνει για την επόμενη Βουλή το Πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όσο κι αν αυτό λογίζεται ως τυπική διαδικασία, θεωρείται ότι θα είναι η απαρχή φυγόκεντρων δυσκολιών για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ με ορίζοντα, για τη «μεγάλη ρεβάνς», την προεδρική εκλογή σε περίπου ένα χρόνο. Ένα ενισχυτικό επιχείρημα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι ότι η πολιτική παροχών της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, όπως και οι υποθέσεις των σκανδάλων, δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα για το κλείσιμο της ψαλίδας με τη ΝΔ. Η άλλη τάση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, που φάνηκε ότι ενστερνίζεται και ο κ. Tσίπρας στη συνέντευξή του στο Open, υποστηρίζει ότι στον τομέα αυτό τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν, θα αρχίσουν πλέον να αποδίδουν και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «ρεφάρει».

Σε κάθε περίπτωση η «εξίσωση των 151» συνεχίζει να έχει κάποιους αγνώστους. Οι κυβερνητικοί επιτελείς αισιοδοξούν ότι στο τέλος ο αριθμός αυτός, με τις κατάλληλες συμφωνίες και πιέσεις, θα επιτευχθεί αλλά έως τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι συσχετισμοί ήταν οριακοί. Γι' αυτό και ο ελιγμός που μελετάται είναι να συνδυαστεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να πιεστεί έτι περαιτέρω ο Στ. Θεοδωράκης και οι άλλοι τρεις βουλευτές του Ποταμιού που θεωρούν «επωφελή» τη συνθήκη αλλά αρνούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση. Πάντως στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται μετά βεβαιότητας, κατά τους υπολογισμούς, για την ψήφο εμπιστοσύνης η υφυπουργός Κατ. Παπακώστα, ο Σπ. Δανέλλης, ο Θαν. Παπαχριστόπουλος και ο Κ. Ζουράρις. Με την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη, που τηρούσαν έως χθες δημοσίως σιωπή, συμπληρώνονται οι 151. Δίχως αυτούς όχι.

Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr
 
Top