Η διαπλοκή πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας ήταν, κατά γενική ομολογία, από τα βασικά αίτια που οδήγησαν τη χώρα μας στα μνημόνια και στην επιτροπεία.
Η κεντρική εξουσία, διεφθαρμένη ως το μεδούλι, αποτέλεσε πρότυπο και για την τοπική εξουσία, την Τοπική αυτοδιοίκηση, αν και υπάρχει και η αντίθετη γνώμη ότι οι τοπικές μαφίες με τα χρόνια ανέβαιναν κλιμάκια και γίνονταν κεντρικά πολιτικά πρόσωπα.

Η έντονη δυσοσμία στο χώρο των τοπικών αρχόντων της χώρας έχει καταγραφεί με δικαστικές αποφάσεις, με εκθέσεις των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, με έρευνες και ρεπορτάζ δημοσιογράφων.

Οι εισαγγελικές έρευνες μάλιστα περιγράφοντας το πάρτι που είχε στηθεί από κάποιους αιρετούς της Τοπικής αυτοδιοίκησης, που λυμαίνονταν και κατασπαταλούσαν το δημόσιο χρήμα, μιλούν για τον πρωτεύοντα ρόλο που είχαν τα "45αρια".
Χιλιάδες έργα σε όλη την επικράτεια κατατμήθηκαν παράνομα μέχρι του ύψους των 45.000 ευρώ και γεννήθηκε μια τεράστια βιομηχανία απ΄ευθείας αναθέσεων των έργων σε ημέτερους ή σε Τεχνικές εταιρίες Δήμων, χωρίς να δημοσιευτούν πουθενά.
"45αρια" κανονικά, περίστροφα που θέριζαν για τη χάρη και τις τσέπες των ημετέρων, στο βασίλειο της ανομίας, της ρεμούλας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της περιόδου 2005-2010, είναι τα έργα των "μακεδονομάχων" Αφών Ψωμιάδη, τον καιρό που ο ένας ήταν Νομάρχης και ό άλλος Αντινομάρχης, οι οποίοι σε 456 περιπτώσεις, καταργώντας κάθε έννοια διαφάνειας και ευτελίζοντας την έννοια του δημόσιου έργου με την κατάτμηση των έργων αρχικά και με τις αθρόες απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς, υπολογίζεται πως επέφεραν πάνω από 4 εκατομμύρια ζημιά για το ελληνικό δημόσιο.

Στις μέρες μας, με νεότερο νομοσχέδιο και για να αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά και για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς η προσφυγή στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται, όταν η αξία του έργου υπολογίζεται να είναι μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ.

Στο Δήμο μας, στο Δήμο της αριστερής φρασεολογίας και της βλαχοδήμαρχης πολιτικής, το τέχνασμα της κατάτμησης των έργων σε μικρότερα κομμάτια ζει και βασιλεύει.


Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αποτελεί ΤΟ εργαλείο εκτέλεσης έργων, απόλυτης αδιαφάνειας, με απ΄ ευθείας αναθέσεις. Τα "20αρια" πέφτουν βροχή...


Όλοι γνωρίζουν για τα έργα που εκτελούνται και την προμήθεια των υλικών που χρειάζονται για την υλοποίησή τους, εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο και κάποιες φορές την Τεχνική Υπηρεσία.


Κανείς δεν ενοχλείται.


Ποιος είναι ο λόγος που επιβάλλει στον Δήμαρχο και στην κουστωδία του να κόβουν τα έργα εν κρυπτώ σε κομμάτια και να ενεργούν με πλήρη αδιαφάνεια;

Η συζήτηση περί νομιμότητας και ηθικής αξίζει να μπει στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είναι μεγάλη δυσφήμιση για το Δήμο η συνέχιση τέτοιων πρακτικών, που πέρα από την αναδυόμενη οσμή σκανδάλου, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πάγια θέση της Αριστεράς, ακόμα και με την ιδρυτική διακήρυξη του "Άλλου Δρόμου" που μιλούσε για αλλαγή του “δημαρχοκεντρικού” μοντέλου, διαφάνεια και έλεγχο στις αποφάσεις.

Άλλη μια χάντρα στο κομπολόι της μεταστροφής της δημοτικής αρχής σε ένα μόρφωμα χωρίς θάρρος ή πολιτικό σθένος, που έχοντας αναγάγει ακραίους σε συνομιλητές και συμμάχους, παραιτείται της διαφάνειας και του φωτός.


Οι συσκέψεις στα ανήλιαγα γραφεία δεν έχουν τη ζέση της πλατείας ή του δρόμου της πόλης, απλά ζεσταίνουν τις έμμισθες καρέκλες που σας βυθίζουν μαζί τους ...


ΥΓ: Βλέπω ότι μετά την επισήμανση περί αδιαφανών και αμαρτωλών προσλήψεων, η νέα ανακοίνωση περί προσλήψεων εποχικού προσωπικού αναρτήθηκε κανονικά στο Δημοτικό site και αυτή τη φορά μάλιστα με τα εξαφανισμένα κριτήρια...
Κάποιος κακοπροαίρετος θα έλεγε πως ήταν ξεμπρόστιασμα, ο Γαβριάς θα πεί "Διορθώνεστε..."

ΠΗΓΗ
 
Top