justice-Bill Bramhall (@BillBramhall) 

Αυτοκτόνησε απλήρωτη εργαζόμενη του «Καρυπίδη» – ο Αρειος Πάγος θεωρεί ότι 15 μήνες, που την είχαν αφήσει απλήρωτη, δε συνιστούσε επιβλαβή και αθέμιτη μεταβολή των όρων απασχόλησης της...






Τέλος στη ζωή της αποφάσισε να βάλει 42χρονη εργαζόμενη στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη», πρώην Αρβανιτίδη, στα Γιαννιτσά, η οποία παρέμεινε απλήρωτη για 15 μήνες, όπως και 1.400 συνάδελφοί της. Μάλλον δεν ήξερε ότι ο Άρειος Πάγος με απόφαση του (677/2017) στη λογική προηγουμένων σχετικών αποφάσεων (ΑΠ. 381/2012, ΑΠ 795/2007) αποφάσισε ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σε αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης. 

Γενικός Γραμματέας Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης έγραψε: 



Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά ανακοινώνει ότι προχωρά στην δρομολόγηση των εξής ενεργειών: 

α. Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών σχέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε». 

β. Την διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους του S/M «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ». 

γ. Την υποβολή μήνυσης από τα όργανα του ΣΕΠΕ για μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά των υπευθύνων εργοδοτών. 

δ. Την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του εκτάκτου βοηθήματος στις αρχές του 2017, για όσους έχουν το νόμιμο δικαίωμα. 

ε. Την άμεση επεξεργασία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ειδικού σχεδίου ενεργειών για την με κάθε τρόπο περαιτέρω ενίσχυση των απλήρωτων εργαζομένων της κοινωνικά ανάλγητης εταιρείας S/M «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ». 

«Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις της εταιρείας «Καρυπίδης ΑΕΕΕ», το υπουργείο δηλώνει ότι διαθέτει «όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά τους ψευδείς ισχυρισμούς της για το ύψος των χρεών άλλων εταιρειών προς αυτήν και ότι όλα αυτά θα κατατεθούν για έρευνα στις αρμόδιες αρχές».» αναφέρει επίσης το Υπουργείο.
 
Top