Στην οριστική απόρριψη της πρότασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα προχώρησε στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Κατά την -ολιγόλεπτη- συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές στους ΟΤΑ διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, που κατηγόρησαν η μία την άλλη για προσπάθεια παράδοσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. 

«Μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Νίκος Τράκας...

«Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου» δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δε πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα. 

Nωρίτερα, προκλήθηκε ολιγόλεπτη ένταση όταν ομάδα διαδηλωτών της ΠΟΕ–ΟΤΑ επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ. 

Oι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνουν πλέον ότι οι κινητοποιήσεις τους όχι μόνο θα συνεχιστούν, τουλάχιστον ώς την Πέμπτη, αλλά και θα σκληρύνουν τη στάση τους. Πάντως η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει διαχωρίσει τη θέση της αποφασίζοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, καθώς έχει προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα με τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών που αποτελούν κίνδυνο, πλέον, για τη δημόσια υγεία και όχι μόνον.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο της καθαριότητας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Για τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τη συνέχιση της εργασίας τους στους δήμους.

«Το συνδικαλιστικό κίνημα να μην αφήνει ρωγμές, από τις οποίες περνά ως λύση η ιδιωτικοποίηση» ανέφερε από πλευράς της η συναρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη. 

Ο Νίκος Τράκας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι με την πρόταση του κ. Σκουρλέτη ουσιαστικά κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην προκήρυξη. «Όσοι είναι πάνω των 45 ετών δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στην προκήρυξη, χάνουν τη οριοθέτηση τους, η διαδικασία θέσεων είναι μόνο 2.500 μπορεί να αυξηθεί αλλά κανείς δήμαρχος δεν υποχρεούται να κάνει την προκήρυξη, ενώ η νέα σύμβαση χάνονται προηγούμενα εργασιακά δικαιώματα. 

«Δεν πάμε για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γιάνννης Μπουτάρης για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες.

«Τα σκουπίδια στη δήμο Θεσσαλονίκης έχουν υπερβεί αρκετά τους 1.500 τόνους, πρόκειται για βουνά από σκουπίδια με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου… Καθημερινά πολίτες και επιχειρηματίες μας ζητούν να κάνουμε κάτι» εξήγησε μέσω του ΣΚΑΪ ο ΓΓ. του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς. 

Tην έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε πάντως η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη. 
«Θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία της ανάθεσης σε ιδιώτες» δήλωσαν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του δήμου.

Επιφυλακτική η ΚΕΔΕ

Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εξετάσθηκε στην πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αντιπροσωπεία του ΔΣ θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο αναμένεται να εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι προτάσεις που περιέχονται στη νομοθετική ρύθμιση μπορούν να εφαρμοσθούν και δεν θα προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας.

Η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνεί με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στην πρόταση του υπουργείου, όπως, επίσης, και με την παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων για άλλους οκτώ μήνες. Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ζητεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν αυξημένη μοριοδότηση επειδή είχαν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και έχουν ξεπεράσει το 24μηνο.

Η κινητοποίηση

Εν τω μεταξύ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν οι συμβασιούχοι των δήμων που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας την μονιμοποίησή τους.

Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πρότεινε οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ττης τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Για την Πέμπτη έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
 http://www.pireasnews.gr
 
Top