Αποδομούν τα στοιχεία του Υπουργείου


Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι 3.000 υπάλληλοι των Νοσοκομείων (1.500 της Νοσηλευτικής υπηρεσίας και 1.500 της Διοικητικής, μετατάχθηκαν, μετακινήθηκαν, αποσπάστηκαν σε άλλους φορείς του Δημοσίου σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας, σε Βουλευτές ....και Υπουργεία! Αυξάνεται συνεχώς το έλλειμμα στο προσωπικό του ΕΣΥ: οι μόνιμοι υπάλληλοι στα δημόσια Νοσοκομεία την τελευταία διετία μειώθηκαν κατά 7.023 άτομα ενώ το ίδιο διάστημα έγιναν περίπου 3.000 ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι δραματικά για την εικόνα του συστήματος υγείας και απέχουν πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις χιλιάδες προσλήψεις που γίνονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου μισθοδοτούμενων του ελληνικού δημοσίου που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, τον Ιανουάριο 2016 υπηρετούσαν στις υπηρεσίες και τους φορείς του υπουργείου Υγείας 79.533 άτομα και τον Φεβρουάριο 2017 υπηρετούσαν 78.077 εργαζόμενοι., με το «έλλειμμα» να είναι 1.456 μόνιμοι υπάλληλοι. Μόνο κατά το τρίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος του τρέχοντος έτους συνταξιοδοτήθηκαν ή αποχώρησαν 400 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας. 

Το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε 7.023, εκ των οποίων 2.000 ιατροί και 5.023 Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Παράλληλα, 3.000 υπάλληλοι των Νοσοκομείων (1.500 της Νοσηλευτικής υπηρεσίας και 1.500 της Διοικητικής, Τεχνικής Υπηρεσίας και Παραϊατρικών Επαγγελμάτων) μετατάχθηκαν, μετακινήθηκαν, αποσπάστηκαν σε άλλους φορείς του Δημοσίου σε άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας, σε Βουλευτές και Υπουργεία.

«Αθροίζουν τις λιγοστές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, τις προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις προσλήψεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μάλιστα τις πολλαπλασιάζουν χωρίς να αφαιρούν όσους ήδη έχουν αποχωρήσει από τα Νοσοκομεία επειδή έληξαν οι συμβάσεις ή έχουν παραιτηθεί» διαπιστώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Συνολικά, 3.827 προσλήψεις έχουν γίνει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως επικουρικοί, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, σύμβαση έργου, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Μόνο οι επικουρικοί, δηλαδή οι συμβασιούχοι είναι 850 (450 Ιατροί και 400 Νοσηλευτικό και Λοιπό Προσωπικό).

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ μισθοδοτούνται 2.000 και όχι 3.000 που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. «Με τα εν λόγω προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προσελήφθηκαν άσχετες ειδικότητες, που αδυνατούν οι περισσότεροι να βοηθήσουν επειδή αντιμετωπίζουν οι ίδιοι προβλήματα υγείας λόγω ηλικίας. Παραιτούνται επειδή δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Σε κάποια Νοσοκομεία τους οφείλονται μισθοί πέντε μηνών. Επίσης όλα τα Νοσοκομεία τους οφείλουν αργίες και τα νύκτες πέντε μηνών» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση με τις προσλήψεις

Οι χιλιάδες προσλήψεις που επικαλείται η κυβέρνηση έχουν ως εξής, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:
700 εργαζόμενοι προσελήφθησαν βάσει των προκηρύξεων 4Κ και 5Κ της προ-προηγούμενης κυβέρνησης
900 Διοικητικοί υπάλληλοι ήταν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το έτος 1998 που κέρδισαν τις προσλήψεις τους με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
300 μόνιμοι ιατροί εκ των οποίων οι 200 είναι από παλαιές προκηρύξεις των πρόπροηγούμενων κυβερνήσεων
186 διασώστες του ΕΚΑΒ 7Κ/2014. Η προκήρυξη φέρει την σφραγίδα της προ-προηγούμενης κυβέρνησης.

«Επιδημία» ρουσφετολογικών μετακινήσεων

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει 3.000 μετακινήσεις εργαζομένων σε αλλότρια καθήκοντα. Ο κατάλογος των νοσοκομείων όπου έχουν γίνει τέτοιες καταχρηστικές και προκλητικές μετακινήσεις εργαζομένων είναι ενδεικτικός, περιλαμβάνει όμως μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Μόνο στο ΑΧΕΠΑ οι μετακινήσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού ανέρχονται σε 33.

Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Η Διοικήτρια μετακίνησε Νοσηλευτή από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε θέση… ιατρού. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 40 – 50 νεφροπαθείς, απέμειναν 7 Νοσηλευτές. Το Σωματείο Εργαζομένων απέστειλε εξώδικο στη Διοικήτρια για την ρουσφετολογική μετακίνηση και τον κίνδυνο της υγείας που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, λόγω ελλείψεων Νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα.
Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Δύο Νοσηλευτές μετακινήθηκαν σε διοικητική θέση.
Π.Γ.ΛΑΡΙΣΑΣ: Δύο Νοσηλεύτριες έχουν αποσπαστεί στο Βουλευτικό γραφείο του Βουλευτή της Ν.Δ. Χαρακόπουλου Μαξίμου και στην 5η ΥΠΕ, αντιστοίχως.
Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Δ.Ε. Διοικητικός έχει αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο της Χρυσής Αυγής.
Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ: Διοικητικός και τεχνικός έχουν αποσπαστεί στην 5η ΥΠΕ
Γ.Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Μία κοινωνική λειτουργός είναι αποσπασμένη σε πολιτικό γραφείο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.Μ. ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Μία υπάλληλος Βοηθός Υγειονομικού Προσωπικού αποσπασμένη στην 6η ΥΠΕ και μία νοσηλεύτρια στο Κ.Υ. Βάρδας.
Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Διοικητικός υπάλληλος έχει μετακινηθεί στην έδρα της Περιφέρειας και υπάλληλος της Διοικητικής υπηρεσίας, νεοπροσληφθείσα από ΑΣΕΠ 1998, μετακινήθηκε στην κεντρική υπηρεσία της ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Τέσσερις Νοσηλευτές μετακινήθηκαν στη Διοικητική υπηρεσία
Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Μία Νοσηλεύτρια μετακινήθηκε στη Νοσηλευτική σχολή, άλλη στη Διοικητική υπηρεσία και τρίτος νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Π.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δύο Νοσηλεύτριες από 1 ΤΕΠ και Ογκολογική Κλινική στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Άλλες 4 νοσηλεύτριες απασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Συνολικά 3 νοσηλεύτριες σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δύο νοσηλεύτριες σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δύο νοσηλεύτριες σε αλλότρια καθήκοντα και μία νοσηλεύτρια ως γραμματέας στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου.
Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ: Τέσσερις νοσηλεύτριες σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Έξι νοσηλεύτριες σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν.Θ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Πέντε νοσηλεύτριες με μετακίνηση σε Κέντρα Υγείας.
Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ: Ένας νοσηλευτής ΠΕ έχει μετακινηθεί στην 4η ΥΠΕ και 14 Νοσηλευτές με αποσπάσεις – μετακινήσεις σε Κ.Υ. 9 Νοσηλευτές με αποσπάσεις – μετακινήσεις σε άλλα Νοσοκομεία. 3 Τραυματιοφορείς με μετακίνηση (2 σε Νοσοκομεία και 1 σε Κ.Υ.). 2 Νοσηλευτές σε αλλότρια καθήκοντα.
Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 5 ΠΕ Νοσηλευτές, 1 ΤΕ Νοσηλευτής, 5 ΤΕ Μαιευτικής με μετακίνηση.
Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 5 Νοσηλευτές σε μετακίνηση.
Γ.Ν.Θ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: 4 ΥΕ Βοηθοί Θαλάμου, 2 ΔΕ Νοσηλευτές σε αλλότρια καθήκοντα. 1 Νοσηλευτής στην ΥΠΕ με μετακίνηση, 1 Νοσηλευτής με απόσπαση στα ΤΕΙ (συνολικά 8).
Γ.Ν. ΝΙΚΑΙΑΣ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»: οι αποσπασμένοι Νοσηλευτές είναι 12 σε ΥΠΕ, 3 σε Βουλευτές και 2 σε Υπουργείο.
 
Top