Όσοι ζουν δίπλα σε μεγάλες λεωφόρους έχουν μειωμένα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.
Η HDL θεωρείται ότι προστατεύει την καρδιά, αν και ο τρόπος που το κάνει είναι υπό συζήτηση. Οι αναλύσεις πάντως δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερη HDL εμφανίζουν λιγότερα εμφράγματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Η μελέτη περιέλαβε 6.654 άτομα ηλικίας 45-84 ετών και εξέτασε τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους σε συνάρτηση με την αιθάλη και τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5).
Οι μισοί από τους εθελοντές ήταν νυν ή πρώην καπνιστές, το 16% έπαιρναν φάρμακα για τη χοληστερόλη και το 45% είχαν υπέρταση. Κανένας δεν είχε διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο κατά την έναρξη της μελέτης η οποία κράτησε 12 μήνες. Η μέση τιμή της HDL χοληστερόλης ήταν 50,8 mg/dL.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπων είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα τους. Η διαφορά, κατά  μέσο όρο, ήταν 1.68 mg/dL. Η μείωση πάντως ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Αν και η διαφορά ήταν μικρή, είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται όταν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα και η HDL αυξηθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Griffith Bell.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η ρύπανση μειώνει τη χοληστερόλη είναι άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο ορισμένες φλεγμονώδεις διεργασίες οι οποίες μπορεί να προκαλούν αλλαγές στα μόρια της HDL.
stogiatro.gr
 
Top