Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται τώρα από την ρωσική αγορά για τον Τουρισμό προς την Ελλάδα, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα με την απόπειρα πραξικομήματος στην γείτονα Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» και με τα στοιχεία του ΕΟΤ Μόσχας, η ζήτηση για την Ελλάδα αυξήθηκε κατά (+) 40% στο τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ η έκδοση βίζας από την Ρωσία, σημείωσε αύξηση κατά (+) 20% στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ευτυχώς, η κατάσταση με την διαδικασία έκδοσης βίζας έχει εξομαλυνθεί από τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι επισκέπτες μας, να έχουν την δυνατότητα, να εξασφαλίζουν βίζα μέσα σε ένα 48ωρο.

Ωστόσο, επειδή η Ρωσική Αγορά είναι μια πολύ ευαίσθητη τουριστική αγορά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα δεδομένα αλλάζουν άρδην ανά εβδομάδα και ανάλογα με τις συστάσεις της Ρωσικής Κυβέρνησης.

«Η Τουρκία έκλεισε», ανέφερε στην «δημοκρατική» ανώτατη τουριστική πηγή της Μόσχας, καθώς μετά την απόπειρα πραξικομήματος, δόθηκε οδηγία να μην προτιμούν οι Ρώσοι την γείτονα χώρα για τις διακοπές τους.

Την ίδια ώρα, έχουν «αποκλειστεί» οι πτήσεις τσάρτερ από τις ρωσικές πόλεις προς τις τουρκικές με αποτέλεσμα να προσπαθούν τώρα οι Τούρκοι Τουρ Οπερέιτορς να προωθήσουν με πολύ δυσκολία τα πακέτα τους, με αυξημένες –πλέον- τιμές και με ‘regular flights’ (απλές πτήσεις).

Δυστυχώς, παρά τα συνεχή ‘σκαμπανεβάσματα’ με την Ρωσική Αγορά, πότε με τα εμπάργκο και πότε με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα εμπόδιο: η Ρωσική Κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σε όλους όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, την έξοδο από την Ρωσία!

«Αυτό σημαίνει ότι 6εκ. άτομα τα οποία υπηρετούν στα Ρωσικά Σώματα Ασφαλείας, με τις οικογένειές τους, που είναι παραδοσιακοί πελάτες της Ελλάδας, δεν μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το δίμηνο εκτός Ρωσίας και αναγκάζονται να ψάχνουν για διακοπές μέσα στην χώρα…», δηλώνει στην «δημοκρατική» η ίδια τουριστική πηγή της Μόσχας.

Παρά ταύτα ωστόσο, η Ελλάδα είναι μάλλον… τυχερή μέσα στην ατυχία της. Ενώ δεν υπήρχε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με την ρωσική αγορά, όταν αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση κατά τον μήνα Απρίλιο, κυρίως όχι σε ό,τι αφορά την διαδικασία έκδοσης βίζας και την απουσία δυναμικής προβολής και διαφήμισης σε αυτή την τεράστια χώρα, τελικώς με τα γεγονότα στην Τουρκία εκ παραλλήλου με το εμπάργκο στην Αίγυπτο και Τυνησία, η Ελλάδα ωφελείται.

«Μόλις αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ρωσία, είχαμε μια ‘καθίζηση’ στις κρατήσεις για την Ελλάδα για 5-6 μέρες που έφτασε το (-) 40% περίπου, ενώ τώρα επανέκαμψε. Ειδικά από την περασμένη Δευτέρα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 15% (με τις υπάρχουσες αεροπορικές θέσεις που είναι διαθέσιμες). Η Ελλάδα ‘πουλάει’ καλύτερα αυτή την στιγμή, μετά τα γεγονότα στην Τουρκία», δηλώνει στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΤΕΖΤΟUR κ. Δημήτρης Χαριτίδης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παράλληλα με την Ρωσική Αγορά, σημειώνεται μια μεγάλη αύξηση από τις χώρες της Βαλτικής, που στρέφονται εξ ολοκλήρου προς την Ελλάδα –ακυρώνοντας εντελώς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση σε κίνηση το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (καθώς τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα) με πτήσεις προς την Ελλάδα και προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

«Το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Η Τουρκία έχει κλείσει και η ρωσική αγορά στρέφεται εξ ολοκλήρου προς την Ελλάδα. Οι Τούρκοι τουρ – οπερέιτορς με το που ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την Ρωσία (πριν την απόπειρα του πραξικομήματος) άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές τους. Τώρα θα προσπαθήσουν να κάνουν πάλι προσφορές, αλλά είναι πια πολύ αργά…», λέει ο κ. Χαριτίδης.

Να σημειωθεί ακόμη, ότι από τις αρχές της χρονιάς, η Ρωσική Κυβέρνηση είχε απευθύνει κάλεσμα στους Ρώσους να στηρίξουν τον εσωτερικό τουρισμό, με πολλές οχλήσεις και οικονομική ενίσχυση σε τουριστικά θέρετρα, όπως η Κριμαία, η Μαύρη Θάλασσα και το Σότσι.

«Δεν είναι μόνον η ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό. Είναι το εμπάργκο που έχουν οι Ρώσοι οι οποίοι εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας –στους οποίους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα- με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να επιλέξουν τον εσωτερικό τουρισμό. Βέβαια, υπάρχει και μια ‘ελίτ’ που πάντα στηρίζει τον εσωτερικό τουρισμό –για καθαρά εθνικούς λόγους. Γι’ αυτό ο εσωτερικός τουρισμός, σημείωσε αύξηση κατά (+) 30% μέχρι αυτό τον μήνα. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες για την ζήτηση, καθώς οι υποδομές, τα ξενοδοχεία και οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν είναι του επιπέδου της Ελλάδας. Φέτος αντιμετωπίσαμε και ένα ακόμη πρόβλημα: οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έδωσαν πολύ φτηνά εισιτήρια για προορισμούς μέσα στην Ρωσία χωρίς όμως να προσφέρονται αντίστοιχες καλές τιμές σε καταλύματα με συνέπεια, αυτή την εποχή να ψάχνουν φτηνά πακέτα. Αυτό δημιούργησε άλλο ένα θέμα στην ζήτηση…», εξηγεί ο πρόεδρος της ΤΕΖΤOUR.

Η Ρωσία δεν θα επαναλάβει τις πτήσεις τσάρτερ στην Τουρκία φέτος, δήλωσε Ρωσίδα αξιωματούχος, αναφέροντας το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ως τον αρνητικό παράγοντα για τη μείωση του αριθμού των Ρώσων επισκεπτών.

«Οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν θα επαναληφθούν το 2016 και είναι άγνωστο αν θα ξαναγίνουν το 2017», δήλωσε η Μάγια Λομίτζε, διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Izvestiya.

Σύμφωνα με ειδικούς, έχει σημειωθεί ήδη σημαντική μείωση των τουριστών στην Τουρκία φέτος. Οι τουριστικοί οργανισμοί ανέμεναν ότι περίπου 300.000 Ρώσοι τουρίστες θα ταξίδευαν στην Τουρκία για διακοπές.

«Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία είχε αρνητική επίδραση στην επιθυμία των Ρώσων να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα αυτή. Η ζήτηση μειώθηκε πάρα πολύ», δήλωσε η Λομίτζε.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στη δημοκρατική
 
Top