Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από υπολογισμούς για να προβλέψουν την πιθανότητα που υπάρχει στο σύμπαν για εξωγήινη ζωή και πόσο καιρό θα πάρει στα σήματά τους για να διαβιβαστούν στο διάστημα.
Η επιστήμη έχει εδώ και καιρό θέτει ερωτήματα, γιατί δεν έχουμε ακούσει τίποτα από την διαστρική ζωή με την ατελείωτη σειρά των ηλιακών συστημάτων στο σύμπαν - και τον τεράστιο αριθμό των προβλεπόμενων πλανητών σαν τη Γη.
Αυτό το αινιγματικό επιστημονικό αίνιγμα - που ονομάζεται "Fermi Paradox" - ενέπνευσε το έργο των επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς είναι ζήτημα του πότε και όχι του εάν.
Αλλά ενώ οι φανατικοί του Ε.Τ. κρατούν τα μάτια τους στους ουρανούς, ψάχνοντας για ενδείξεις και αποδείξεις οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε είδηση για μια χιλιετία ακόμα.
Επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell πραγματοποίησαν αυτή την ενδιαφέρουσα μελέτη για τα ραδιοσήματα που στέλνει ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες στο Διάστημα.
Υπολόγισαν ότι τα ραδιοσήματα που έχουμε στείλει έχουν ταξιδέψει περίπου 80 έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχουν φτάσει σε περίπου 8.5 χιλιάδες άστρα 3.5 χιλιάδες πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Με απλά λόγια τα σήματα μας έχουν ταξιδέψει μόλις στο 1% του γαλαξία μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για να υπάρχουν πιθανότητες τα σήματα μας να εντοπισθούν από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό θα πρέπει να ταξιδέψουν τουλάχιστον στο 50% του Γαλαξία.
Οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο που χρειάζεται αυτό το ταξίδι αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστεί να κάνει ένα σήμα που θα στείλουν σε εμάς κάποιοι εξωγήινοι για να μας πουν ότι μας άκουσαν. Οπως υποστηρίζουν θα χρειαστούν περίπου 1.000 με 1.500 χρόνια ακόμη για να έρθουμε σε επαφή με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.
"Μέχρι τότε, είναι πιθανό ότι φαίνεται να είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν - ακόμα κι αν δεν είμαστε. Αλλά αν σταματήσετε να ακούετε ή να αναζητείτε, μπορεί να χάσουμε τα σήματα. Έτσι συνεχίσετε να ψάχνετε", είπε ο Evan Solomonides, υποψήφιος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Cornell, που συμμετείχε στην έρευνα.
Πηγή: thecuriosityofcat.blogspot.gr