Σε διόρθωση της φορολογικής αδικίας την οποία υφίστανται χιλιάδες μισθωτές και συνταξιούχοι μητέρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι...
η αυξημένη έκπτωση φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων ισχύει μόνο για τους άνδρες συζύγους (οπότε σε περίπτωση που αυτοί δεν είναι μισθωτοί, η οικογένεια χάνει την αυξημένη έκπτωση) προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Η αδικία, την οποία ανέδειξαν με δημοσίευμά τους τα dikaiologitika.gr, έγκειται ειδικότερα στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013), κατά τον προσδιορισμό της έκπτωσης φόρου στις περιπτώσεις των εγγάμων μισθωτών ή συνταξιούχων μητέρων που οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι δεν συνυπολογίζονται τα εξαρτώμενα τέκνα, επειδή αυτά θεωρείται ότι βαρύνουν το σύζυγο, ανεξαρτήτως του εάν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος ή όχι. Δηλαδή, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνεται υπόψη μόνο για τον υπολογισμό της έκπτωσης φόρου του ανδρός συζύγου, στην περίπτωση που αυτός έχει εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, για κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.900 ευρώ, που ισοδυναμεί με έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ. Για μισθωτό ή συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.950 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.863 ευρώ.
Για μισθωτό ή συνταξιούχο με 2 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.000 ευρώ, ήτοι αφορολόγητο όριο 9.090 ευρώ, ενώ για μισθωτό ή συνταξιούχο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα ισχύει ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με έμμεσο αφορολόγητο 9.545 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, αν σε μια οικογένεια με παιδιά καί οι δύο σύζυγοι έχουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, τότε η έκπτωση φόρου υπολογίζεται προσαυξημένη με βάση τον αριθμό των τέκνων μόνο στο εισόδημα του συζύγου και όχι και στη σύζυγο. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου κατά 50 - 200 ευρώ λόγω τέκνων την κερδίζει μόνο ο μισθωτός ή συνταξιούχος σύζυγος. Αν όμως ο σύζυγος δεν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος και η σύζυγος είναι μισθωτή ή συνταξιούχος τότε η σύζυγος και πάλι δεν δικαιούται την προσαυξημένη με βάση τον αριθμό των τέκνων έκπτωση φόρου! Στην περίπτωση αυτή την πρόσθετη έκπτωση λόγω τέκνων την χάνει η οικογένεια! Αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω άδικων φορολογικών διατάξεων θα ήταν όσες έγγαμες μητέρες ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων είναι μισθωτές εργαζόμενες ή λαμβάνουν συντάξεις και οι σύζυγοί τους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι να φορολογηθούν με βάση τη σημαντικά μειωμένη έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ, που ισχύει για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα.
Ως εκ τούτου, στις περιπτώσεις αυτές, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μηνιαίων αποδοχών θα αυξάνονταν σημαντικά για χιλιάδες έγγαμες μητέρες που είναι μισθωτές ή συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις των μηνιαίων κρατήσεων θα έφθαναν έως και τα 22,75 ευρώ το μήνα για όσες έγγαμες μητέρες λαμβάνουν μηνιαίους μισθούς ή μηνιαίες συντάξεις πάνω από 620 ευρώ και μέχρι 2.300 ευρώ. Τις επιβαρύνσεις αυτές θα τις υφίσταντο ακόμη και τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες. Διαπιστώνοντας τη διαφαινόμενη αδικία που περιγράψαμε παραπάνω σε βάρος χιλιάδων μητέρων, το υπουργείο Οικονομικών - έστω και καθυστερημένα - ετοιμάζεται να φέρει ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία θα ορίζεται ότι την αυξημένη έκπτωση φόρου λόγω εξαρτώμενων τέκνων τη δικαιούνται και οι δύο γονείς.