Υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς...


 κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το 2015. Η κατάσταση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων επίσης επιδεινώνεται, με τον σχετικό χρόνο να έχει υπερδιπλασιασθεί, ενώ και οι τελικοί καταναλωτές φαίνεται ότι επέστρεψαν στην εποχή του «τεφτεριού» και του «βερεσέ».
Τα στοιχεία από τη φετινή έκθεση European Payment Report 2016 της Intrum Justitia, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, επιβεβαιώνουν το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, το οποίο δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την όποια προσπάθεια για ανάπτυξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2016 σε 9.440 επιχειρήσεις σε 29 χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα ο πραγματικός χρόνος πληρωμών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 115 ημέρες, έναντι 49 το 2015. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής, στις 91 ημέρες από 35 πέρυσι, παρά το γεγονός ότι έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία περί καθυστέρησης πληρωμών, βάσει της οποίας το Δημόσιο οφείλει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του εντός 30 ημερών και σε περίπτωση καθυστέρησης οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας. Μεταξύ των 29 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς στην πρώτη θέση βρίσκεται σταθερά η Ιταλία, με 131 ημέρες το 2016 (έναντι 144 το 2015). Η Ελλάδα, ωστόσο, κατέχει μια άλλη «πρωτιά»: είναι η χώρα, μεταξύ των 29 στις οποίες έχει διενεργηθεί η έρευνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών επί των συνολικών εσόδων, 5,8%, που διαγράφονται διότι δεν εισπράττονται ποτέ ή εισπράττονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Σημειώνεται εδώ ότι στην περυσινή έκθεση εμφανιζόταν πάλι η Ελλάδα να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό επισφαλειών που διαγράφονται –10,4% επί των εσόδων– όμως τα μεγέθη, όπως σημειώνει η Intrum Justitia, δεν είναι συγκρίσιμα, διότι έχει αλλάξει η μεθοδολογία.
Στις 63 ημέρες από 32 ημέρες πέρυσι αυξήθηκε ο πραγματικός χρόνος πληρωμής στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ενώ στις 41 ημέρες από 21 το 2015 ο μέσος πραγματικός χρόνος πληρωμής οφειλών καταναλωτών προς επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 62% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσε ότι έχει αναγκαστεί να δεχθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από τους πελάτες του, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της επιχείρησης. Η καθυστέρηση των πληρωμών αποτελεί, βεβαίως, μάστιγα για την απασχόληση. Το 51% δηλώνει ότι, εάν οι πληρωμές γίνονταν εγκαίρως, θα προσλάμβανε περισσότερους υπαλλήλους.
Προχθές ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο μηδενισμός των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά το επόμενο δωδεκάμηνο. Εκτίμηση, πάντως, που δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πλειονότητα των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% αυτών θεωρεί ότι θα παραμείνει σταθερός ο πιστωτικός κίνδυνος από τους οφειλέτες τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ ένα 28% εκτιμά ότι θα αυξηθεί.

 
Top