Περισσότεροι από 1 εκατ. ασφαλισμένοι εγκλωβίζονται στην εργασία τους από μερικούς μήνες έως και 17 έτη, σε...
ακραίες περιπτώσεις λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που ψηφίστηκαν στο τρίτο μνημόνιο (ν. 4336/2015). Οι τέσσερις εγκύκλιοι που εκδόθηκαν χθες, επικυρώνουν τη συγκεκριμένη αύξηση, οριοθετώντας και ξεκαθαρίζοντας ποιους ασφαλισμένους επηρεάζουν. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016, θα υπερβούν τις 60.000, οι ασφαλισμένοι που ενώ υπό τις προγενέστερες του τρίτου μνημονίου, συνθήκες, θα κατάφερναν να συνταξιοδοτηθούν, θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην εργασία τους, διάστημα έως και επτά επιπλέον έτη. Πιο συγκεκριμένα οι εγκύκλιοι που δημοσιεύθηκαν χθες επιβαρύνουν με έως επτά επιπλέον έτη, τους εμποροϋπάλληλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους αυτοκινητιστές, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.
Έως και εννέα έτη επιβάρυνση θα υποστούν οι γιατροί και οι μηχανικοί, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, ενώ έως 17 έτη ανέρχονται τα επιπλέον έτη εργασίας, που φορτώνονται οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι σε Τράπεζες και σε πρώην ΔΕΚΟ. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση πρόκειται να υποστούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, που στην ουσία χάνουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 50 ετών. Στους «χαμένους» της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συγκαταλέγονται επίσης, τόσο οι ασφαλισμένοι με 35αετία, όσο και εκείνοι που θα έφευγαν χωρίς να απαιτείται να καλύψουν κάποιο όριο ηλικίας, καθώς τώρα τίθεται το 55ο ως βάση.
Δυσάρεστες εκπλήξεις όμως περιμένουν και όσους γονείς ή αδέλφια αναπήρων ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν με 25αετία ή 35αετία ανά περίπτωση, καθώς επίσης αποκτούν την ηλικιακή βάση των 55 ετών. Ως επιπλέον αντικίνητρο για την έξοδο προς τη σύνταξη πρόωρα, μπορεί να θεωρηθεί και η επιβολή επιπρόσθετης ποινής 10%, πέραν της ήδη ισχύουσας (6% για κάθε έτος αποχώρησης νωρίτερα από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, με «οροφή» το 30%). Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω επιβαρύνσεις επηρεάζουν δυσμενώς όσους θεμελίωσαν ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 19η Αυγούστου 2015 και μετά. Επίσης, τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, από την 1.1.2022 και μετά θα είναι το 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια προϋπηρεσίας και το 67ο έτος ηλικίας με 15αετία. Αντίστοιχα, οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας με 15αετία, για χορήγηση μειωμένης σύνταξης.