Οι γκάφες των χιλιάδων χρηστών «χτυπούν κόκκινο» κάθε φορά που ένας διάσημος αποδημεί εις Κύριον
Δεν είναι πρωτοφανές, το να σε... «πεθάνουν» πριν της ώρας σου, και προφανώς δεν είναι αστείο. Όμως καλώς ή κακώς συμβαίνει, και μάλιστα δεν είναι μόνον «ελληνικό φαινόμενο». Θάνατοι διασήμων ανθρώπων παγκοσμίως δημιουργούν τέτοια σύγχυση στο Διαδίκτυο, που φτάνουν τελικά στο γέλιο. Την εποχή των social media, το Twitter κρατά τα σκήπτρα του... μπερδέματος. Κάτι οι πολύ συγκεκριμένοι χαρακτήρες που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί στα ποστ του, κάτι τα «περίεργα» hashtags, που είναι διεθνή και μπορεί να σημαίνουν κάτι λίγο διαφορετικό για κάθε λαό, δεν θέλει και πολύ να γίνει το λάθος και κάποιοι να «κλαίνε» τελικά για ζωντανούς, ολοζώντανους και «χαίροντες άκρας υγείας»...
Το μεγαλύτερο μπέρδεμα φαίνεται πως προκαλείται από τα ίδια, ή παρόμοια ονόματα. Πιο πρόσφατο αυτό με την αμερικανίδα κωμικό Joan Rivers και την Joan Collins, την μεγάλη σταρ της Δυναστείας. Προφανώς το κοινό μικρό όνομα, αλλά και η μεγάλη ηλικία και των δύο, δεν άργησε να προκαλέσει... χαμό!
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τον τραγουδιστή Robbie Williams, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του αγαπημένου κωμικού ηθοποιού Robin Williams, ενώ μεταξύ όσων είχαν στεναχωρηθεί για το «θάνατο» του Robbie, ήταν και η Πάρις Χίλτον.
Αν πάμε λίγο πιο πίσω, ο θάνατος της Βρετανίδας πολιτικού Margaret Thatcher, προκάλεσε από τα μεγαλύτερα μπερδέματα... Αρχικά με την ηθοποιό Τerri Hatcher, γνωστή από τις «Νοικοκυρές σε απόγνωση». Το πολύ μεγάλο θέμα όμως, έγινε με την διάσημη τραγουδίστρια Σερ. Λίγο μετά το θάνατο της Θάτσερ, στο Twitter κυκλοφόρησε το hashtag #nowthatchersdead, που σημαίνει «τώρα που πέθανε η Θάτσερ» (αγγλικά: "now Thatcher is dead"). Καθώς τα γράμματα στα hashtag του Twitter είναι πάντα ενωμένα όμως, η ίδια φράση μπορεί να διαβαστεί και ως «τώρα που πέθανε η Σερ», δηλαδή στα αγγλικά: "now that Cher is dead"! Δεν ήθελε και πολύ, όπως φαντάζεστε για να αρχίσουν πολλοί να ποστάρουν τις μεγάλες της επιτυχίες στη μνήμη της!
Μεγάλη σύγχυση όμως προκαλεί και ο κινηματογράφος στους χρήστες, που είναι πρόθυμοι να θρηνήσουν κι ας μην είναι και απολύτως σίγουροι για το γιατί και ποιον. «Νικητής» όλων των παραδειγμάτων στην κατηγορία αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, η περίπτωση Μαντέλα-Φρίμαν. Ήταν και πρόσφατη η καμπάνια για την ταινία που ο αγαπημένος Αφροαμερικανός ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν υποδύθηκε τον μεγάλο ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, που το Διαδίκτυο πλημμύρισε με τις φωτογραφίες του και τη λεζάντα «Αναπαύσου εν ειρήνη, Νέλσον Μαντέλα»!