Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας το νέο Δελτίο Τιμών φαρμάκων που θα ενσωματώνει τις αλλαγές από την περιβόητη τροπολογία Άδωνι που έφερε τα πάνω κάτω σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ...
Το αργότερο έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τις τιμές στα φάρμακα μετά την ψήφιση της τροπολογίας Άδωνι στη Βουλή.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα μειωθούν καταρχάς οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων που θα πέσουν στο 65% της νέας τιμής των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα γενόσημα θα κοστίζουν λιγότερο για τις τσέπες των ασθενών.
Σε ότι αφορά τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους μετά το 2012, για τα οποία και έγινε μάχη μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ, αυτά θα μειωθούν κατά 50%. Πρόκειται για περίπου 100 σκευάσματα ενώ θα επηρεαστούν και τα γενόσημά τους. 

Στις περιπτώσεις που τα φάρμακα έχουν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012 που είναι και η πλειονότητα των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά θα μειωθούν με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί όχι όμως στο μισό. Το ποσοστό αναμένεται να καθορισθεί κοντά στο 10%.

Αντίστοιχα τα γενόσημά τους θα μειωθούν επίσης σε ανάλογο ποσοστό δεδομένου ότι η τιμή τους εξαρτάται από τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους.

Όπως και να χει, με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ θα έχει να διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων του καθότι από 2,371 που αναμένεται να κλείσει το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη, το 2014 δε θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών ή αφαίρεση από τα αποζημιούμενα φάρμακα πολλών σκευασμάτων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA
 
Top