Με την 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη και την Πέμπτη, κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Στον «χορό» των κινητοποιήσεων στην υγεία μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Ήδη, σε απεργία βρίσκονται οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που έχουν εξαγγείλει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ απεργούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. 48ωρη απεργία πραγματοποιούν -από την Τετάρτη- και οι δάσκαλοι...
Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι ταασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας σε υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 στη πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
Στην κινητοποίηση θα μετέχει και η ΓΣΕΕ που έχει αποφασίσει για την Τετάρτη 4ωρη στάση εργασίαςστον ιδιωτικό τομέα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το απόγευμα.
Με απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία, «αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών, οι οποίοι αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων που οδηγούν στην κατεδάφιση της παιδείας και του δημόσιου σχολείου».
Την Τετάρτη θα υπάρξουν προβλήματα στις μετακινήσεις με τρένα και προαστιακό.
Εξάλλου, σε τριήμερη απεργία έως και την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και στην κινητικότητα του προσωπικού.
Τέλος, την αποχή των δικηγόρων όλης της χώρας από τα καθήκοντά τους μέχρι και την Τετάρτη αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τον νέο Κώδικα Δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.
Προαναγγελία κλιμάκωσης
Την συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους εξήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος Οδυσσέας Ντριβαλάς, ο Γενικός Γραμματέας Ερμής Κασσές και η Οργανωτική ΓραμματέαςΤάνια Καραγιάννη, έκαναν λόγο για «μεγάλο, βαρύ, και επώδυνο χειμώνα», ενώ τόνισαν ότι η 48ωρη απεργία αυτής της εβδομάδας «αποτελεί ένα σημείο πύκνωσης και κορύφωσης ενός ευρύτερου και συντονισμένου αγώνα ο οποίος θα συνεχιστεί έως την αποχώρηση της τρόικας».
«Είναι ώρα για διεύρυνση και ενότητα. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες πρέπει να γίνουν ενωτικοί, ευρύτεροι, κοινωνικοί», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισαν τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής «πρόγραμμα άγριας λιτότητας, ακραίας αναδιανομής εισοδημάτων» και υποστήριξαν ότι «το κόστος στην ελληνική οικονομία με τη μείωση του ΑΕΠ ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ».
Ανέφεραν επίσης ότι η Δημόσια Διοίκηση «που έχει δεχτεί κατηγορίες, κρίσεις και επικρίσεις, κάθε είδους λοιδορίες, συστηματική απαξίωση στερείται σχεδίου αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας».
«Είναι η πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια που γίνονται απολύσεις στο Δημόσιο» υποστήριξαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και τόνισαν ότι δεν συμπαρατάσσονται με κάποιο πολιτικό κόμμα αλλά αντίθετα επιδιώκουν όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ.
Η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το μέλλον των ασφαλιστικών φορέων του Δημοσίου εξαιτίας κυρίως του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, πριν από την κρίση συνταξιοδοτούντο 13.000 έως 15.000 υπάλληλοι το χρόνο, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φθάσει τις40.000 το έτος.
Εκτίμησαν επίσης ότι θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη η μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ κατά 20% έως 30% η οποία σε βάθος χρόνου, και σύμφωνα με τις αναλογικές μελέτες θα φθάσει στις 5.000 έως 7.000 ευρώ.
Το ερχόμενο Σάββατο στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να αποφασίσει με βάση τις προτάσεις των γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων και των Ομοσπονδιών, το μέλλον των κινητοποιήσεων.