Μνήμες αλλά κυρίως οργή ξύπνησε στο ανδρόγυνο από την Κομοτηνή το χαρτί που έφτασε στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού του και έφερε την υπογραφή του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Xάρης Θεοχάρη...
Εκκαθαριστικό σημείωμα τέλους επιτηδεύματος νομικών προσώπων, έγραφε με μεγάλα γράμματα του έγγραφο και αυτό εξαρχής προξένησε εντύπωση στο ανδρόγυνο, αφού και οι δύο είναι συνταξιούχοι. Πλέον δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και δεν έχουν στο όνομά τους καμία εταιρεία. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τους δύο ηλικιωμένους ήρθε όταν διάβασαν τα ονόματα αυτών που επιβαρύνονται με την πληρωμή του συγκεκριμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 400 ευρώ...

Το ένα εξ αυτών ανήκε στον 81χρονο σήμερα σύζυγο και συνταξιούχο και το άλλο ανήκε σε επιχειρηματία της Κομοτηνής, που απεβίωσε πριν πέντε χρόνια, συνεταίρο στο παρελθόν του 81χρονου.Οι δύο άνδρες είχαν συνεργαστεί πριν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και συγκεκριμένα τη χρονιά 1971 ιδρύοντας στην πόλη εταιρεία ειδών ζαχαροπλαστικής. Η συνεργασία δεν ευδοκίμησε και η εταιρεία δεν πρόλαβε να διανύσει καν το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας της, οπότε οι δύο συνέταιροι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διακοπή. Προχώρησαν στην αναστολή των εργασιών και τακτοποίησαν όλες τις εκκρεμότητες, οικονομικές και μη, και ο καθένας πήρε το δρόμο του. Ακολούθησαν διαφορετικούς τομείς δράσης και δεν ξανασυνεργάστηκαν ποτέ από τότε από κοινού σε κάποια επιχείρηση. Ο ένας εκ των δύο συνεταίρων απεβίωσε πριν πέντε χρόνια. Ο δεύτερος 81 χρονών σήμερα απολαμβάνει τη ζωή του συνταξιούχου μαζί με τη σύζυγό του και γεύεται τους καρπούς των 40 χρόνων στο ελεύθερο επάγγελμα.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του τέλους επιτηδεύματος Νομικών Προσώπων Οικ. Έτους 2012. Οι ταυτότητες οφειλών του τέλος επιτηδεύματος νομικών προσώπων (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. κ.λπ.) της χρήσης 2011, είναι ήδη διαθέσιμες στον ιστοχώρο της Γ.Γ.Π.Σ. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του taxisnet, μπαίνοντας στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" και επιλέγοντας "Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης", μπορούν να ενημερωθούν για την οφειλή του τέλους επιτηδεύματος που αφορά στη χρήση 2011. Να τονίσουμε ότι εκκρεμεί το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση 2012, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καλείται να πληρώσει την πρώτη δόση των 300 ευρώ ο 81χρονος συνταξιούχος και πρέπει να δώσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή άλλα 100 ευρώ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013.

Ο 81χρονος και η σύζυγός του έχουν ήδη απευθυνθεί στο λογιστή τους προς διευθέτηση του ζητήματος, που τους προκάλεσε αναστάτωση και φυσικά οργή, αφού εύλογα αναρωτιούνται μέχρι πότε θα καλούνται να πληρώνουν χαράτσια και μάλιστα για μία εταιρεία κλειστή τα τελευταία 42 χρόνια.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε επαγγελματία στην Μαρώνεια που απεβίωσε το 1999 και του ήρθε ονομαστικά να καταβάλλει ποσό 400 ευρώ ως «τέλος επιτηδεύματος». Ο γιος του, επίσης συνταξιούχος σήμερα, απόρησε λέγοντας ότι ήταν μια παλιά εταιρία που έκλεισε και μετεξελίχθηκε. Ο ιδρυτής της έφυγε σε τόπους χλοερούς το 1999 χωρίς να αφήσει την παραμικρή οικονομική εκκρεμότητα και 43 χρόνια μετά για την εταιρία αυτή του 1970 ήρθε το βεβαιωμένο χρέος! Που θυμήθηκε το κράτος να ενεργοποιήσει αλήθεια ποιες διατάξεις να ζητήσει από τον πεθαμένο να πληρώσει. Η αναστάτωση έκδηλη στους οικείους της οικογένειας που κοιτούν το χαρτί και δεν το πιστεύουν.

e-evros
 
Top