Το ένδοξο – και φαληρημένο – ελληνικό Δημόσιο έκανε πάλι το θαύμα του! Σοβαρότατη είναι πλέον η πιθανότητα διακοπής της κυκλοφορίας μέσω των γνωστών πορθμείων, τα οποία εξυπηρετούν σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση χιλιάδες πολίτες αλλά και το προσωπικό του Ναυστάθμου (ΝΣ) στην γραμμή Σαλαμίνας Περάματος, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποιήθηκαν στο «defence-point.gr».

Οι αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσαν ολιγοήμερη παράταση στους ιδιοκτήτες των πορθμείων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος ώστε να ασφαλίσουν τα σκάφη τους, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία. Ωστόσο, παρότι η αρχική προθεσμία εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου και με δεδομένο το σοβαρότατο πρόβλημα που θα δημιουργείτο, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί παράταση πέντε ημερών ώστε να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Στην απέναντι όχθη κάθε άλλο παρά σύμφωνοι είναι οι ιδιοκτήτες των πορθμείων, καθώς όπως επισημαίνουν θα αυξηθεί το κόστος χρήσης των πορθμείων και αυτό θα πρέπει να μετακυλιστεί στους επιβάτες, άρα θα έχουμε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σε μια διαδρομή η οποία έχει ήδη υψηλό κόστος μεταφοράς.

Την ερχομένη εβδομάδα λήγει το «τελεσίγραφο» του ΥΕΝ οπότε οι αρμόδιες λιμενικές αρχές θα ξεκινήσουν τους ελέγχους ακινητοποιώντας όσα πορθμεία δεν θα έχουν προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Τι θα συμβεί τότε; Οι… ψυχραιμότεροι εκτιμούν ότι στο μεταξύ διάστημα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και οι όποιες αντιδράσεις, με την επιλογή – ίσως – ενός πολύ ελαστικού καθεστώτος ελέγχου.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητηθούν συμβόλαια αλλά να δοθεί μια επιπλέον χρονική παράταση, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία του πορθμείου. Οι πιο «σκληροί» θεωρούν ότι έχει έλθει ο καιρός να εφαρμοστούν οι νόμοι και όποιοι δεν συμμορφωθούν να τεθούν εκτός δρομολογίων.

Τα συνδικαλιστικά όργανα των πορθμείων ήδη «βράζουν» και εμείς θα επισημάνουμε ότι εάν οδηγηθούμε σε διακοπή ή δραστικό περιορισμό των δρομολογίων από και προς την Σαλαμίνα, τότε θα υπάρξει αντίκτυπος και στο προσωπικό του ΠΝ που υπηρετεί στο ΝΣ, καθώς μέρος του οποίου χρησιμοποιεί τα πορθμεία για την διεκπεραίωσή του. Επίσης σειρά οχημάτων διαφόρων τύπων μεταφέρονται μέσω πορθμείων και από εκεί εισέρχονται στο ΝΣ για την διεκπεραίωση σημαντικών εργασιών λογιστικής υποστήριξης κ.λπ.

Ελπίζουμε να υπάρξει άμεση λύση με υπουργική παρέμβαση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που θα επιβαρύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της εκλογικής περιφέρειας Α και Β Πειραιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για πολίτες και βουλευτές…
http://www.pireasnews.gr/

 
Top