Υπέρ ενός δεύτερου «κουρέματος» του χρέους τάσσεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ επισημαίνει πως τα χρήματα δεν φτάνουν στην Ελλάδα, αφού το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στην πληρωμή δανείων και τόκων.
«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της εφημερίδας όπου επισημαίνει πως «ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει ολοένα πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας».
Προσθέτει πως γι’ αυτό το λόγο «έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα γιατί απλούστατα χρησιμοποιείται στην πληρωμή δανείων και τόκων».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Handelsblatt στην Αθήνα, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ».
Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα πως υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. «Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο», αναφέρει.
Για το ίδιο θέμα, για ένα πιθανό δεύτερο «κούρεμα» του χρέους υπάρχει και άρθρο στη γερμανικήFinancial Times. «Το κούρεμα μπορεί να καταστεί απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» αναφέρει, επικαλούμενη «κύκλους της ευρωζώνης».
Ωστόσο υποστηρίζει ότι «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κούρεμα» και αυτό γιατί «το ΔΝΤ επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερα έχει πάρει πίσω τα χρήματά του, ενώ η ΕΚΤ διατυπώνει το επιχείρημα ότι ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί παρά έμμεση κρατική χρηματοδότηση».
ΠΗΓΗ: topontiki.gr