Παρ’ ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπάρχει δέσμευση να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις, τα πρώτα θύματατου πακέτου των νέων μέτρων θεωρούνται οι συνταξιούχοι.
Κυρίως δε αυτοί που παίρνουν μεγάλες συντάξεις από τα λεγόμενα ευγενή ταμεία.
Στο υπουργείο Εργασίας, που έχει επιφορτιστεί με τηνεξειδίκευση περίπου του 1/3 των νέων μέτρων των 11,7 δισ. (δηλαδή μέτρα περικοπής 3,5 με 4 δισ. ευρώ), μελετούν την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των απολαβών (για κύριες και επικουρικές συντάξεις) στο επίπεδο των 2.400 ευρώ. Η παραπάνω πρόταση περιλαμβάνεται στο πακέτο που είχε εισηγηθεί το ΚΕΠΕ.
Μόνο η εφαρμογή αυτού του πλαφόν εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, μια και με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν στις κύριες συντάξεις βρίσκεται περίπου στα 2.800 ευρώ.
Με βάση τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, «ψαλίδι» έρχεται και για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν έως και το 50%.
Παράλληλα σχεδιάζεται να δίνονται τα χρήματα στους δικαιούχους σε δόσεις, ειδικά στις περιπτώσεις ελλειμματικών ταμείων. Ειδικότερα για τους δημοσίους υπάλληλους εξετάζεται να αποδίδεται ολόκληρο το εφάπαξ μόνο σε όσους συμπληρώ σουν 25 χρόνια υπηρεσίας, ενώ για 12-24 χρόνια υπηρεσίας οι συνταξιούχοι θα παίρνουν έντοκα το σύνολο των εισφορών και για 6-12 χρόνια έντοκα το 70% των εισφορών.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της μελέτης ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η όποια, όπως σημειώνεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».
Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 150.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις, ο οποίες θα κοπούν ή θα μειωθούν προκειμένου το συνολικό ποσό να μην ξεπερνά το πλαφόν.
Επιπλέον, το σύνολο των επιδομάτων θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία. Και σε αυτόν τον τομέα, η διασταύρωση στοιχείων με το ΚΕΠΥΟ θα παίξει καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια ώρα, το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και ο τρόπος που αυτός θα καθορίζεται δεν φαίνεται να έχουν κλείσει και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι, αν δεν βρεθούν «πόροι» από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ίσως να χρειαστεί κι άλλο ψαλίδι…
ΠΗΓΗ: topontiki.gr