Από το sofokleous10.gr,
  
Έντονο σκεπτικισμό έχει προκαλέσει σε χρηματιστηριακούς κύκλους η  ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Alpha και Eurobank καθώς προκύπτει πλήθος ερωτημάτων για την συγκεκριμένη συμφωνία.
Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τον timing αυτής της ανακοίνωσης που είναι κυριολεκτικά ένα δευτερόλεπτο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών. Κύκλοι της αγοράς τόνιζαν χθες ότι πολλοί θα ήθελαν νa περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα αυτά και ιδιαίτερα εκείνα της Eurobank για ευνόητους λογούς.
Ταυτόχρονα πολλοί μιλούν και για...
  χρηματιστηριακές σκοπιμότητες καθώς η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει πέσει στα τάρταρα τις τελευταίες μέρες αλλά κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το Δ.Σ του Χ.Α αποφάσισε να αναστείλει την διαπραγμάτευση των μετοχών  το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης και μέχρι τουλάχιστον τις επίσημες ανακοινώσεις.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα αυξημένα βάρη που θα έχει η νέα τράπεζα καθώς όπως τονίζουν με νόημα τραπεζικές πηγές εκτός από τους διθυράμβους περί της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας σε μια συγχώνευση ενώνονται και οι υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν τόσο από το haircut των ελληνικών ομολόγων όσο και από τις αυξημένες προβλέψεις που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο της Blackrock, τα αποτελέσματα του οποίου προφανώς γνωρίζουν από πριν οι δυο μεγάλες ελληνικές τράπεζες η μια για την άλλη και τα έκριναν ικανοποιητικά ώστε να καταλήξουν στην συγκεκριμένη συμφωνία.
Τέλος ένα τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με την με την αλληλοκαλυψη των καταστημάτων των δυο τραπεζών και τις απολύσεις που αναπόφευκτα αυτή θα επιφέρει αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από τις ίδιες τις τράπεζες.
Όπως, πάντως, έχει γίνει ήδη γνωστό με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με το Κατάρ να εξελίσσεται σε μεγαλομέτοχο του νέου σχήματος. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών, με παρουσία σε περισσότερες από 10 χώρες του κόσμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank διαθέτουν σημαντική παρουσία εκτός εθνικών συνόρων, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Με τη συνένωση των δυνάμεων τους, η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί αποκτά ηγετική παρουσία σε αρκετές χώρες της Βαλκανική Χερσονήσου. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η ισχυρή παρουσία και των δύο τραπεζικών ομίλων στον τομέα των εναλλακτικών δικτύων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΤΜ, του internet και του phone banking με εγγεγραμμένους χιλιάδες πελάτες.
Σε κάθε περίπτωση, στην  επίσημη ενημέρωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ανακοινώσεις αναφορικά με το επιχειρηματικό σχέδιο για το δίκτυο των καταστημάτων των δύο τραπεζών και τους εργαζόμενους, καθώς μια συγχώνευση για να είναι πραγματικά επιτυχημένη επιχειρηματικά θα πρέπει σύμφωνα με την διεθνή πρακτική να οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος και περιορισμό του λειτουργικού κόστους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών συμβούλων που έχουν διατυπωθεί, για να ολοκληρωθεί πλήρως η συγχώνευση δύο μεγάλων τραπεζικών ομίλων και η νέα τράπεζα που θα προκύψει να λειτουργεί λειτουργικά εντελώς αυτόνομα απαιτούνται 2,5 περίπου χρόνια από την στιγμή που θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
ΟΤΟΕ:Αποτροπή απολύσεων και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Σε ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, αναφέρει αναφέρει ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στα συνολικότερα ζητήματα, αλλά και σε αυτά που αφορούν τη στήριξη του εγχειρήματος από τους βασικούς μετόχους καθώς και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχουν λάβει οι δύο Τράπεζες για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
Σε κάθε περίπτωση στις συγχωνεύσεις ή συνεργασίες Τραπεζών, επισημαίνει στην ανακοίνωση της η ΟΤΟΕ, πρέπει να διασφαλίζονται η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων καθώς και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των συγχωνευόμενων Τραπεζών.
Για το σκοπό αυτό η ΟΤΟΕ, θεωρεί ότι, η συγχώνευση των δύο Τραπεζών που πρόκειται να ανακοινωθεί, πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.
Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τη κοινωνική ομαλότητα και ταυτόχρονα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, επισημαίνει η ΟΤΟΕ.
 
Top