Του Παναγιώτη Στάθη

Κύκλους αποσταθεροποίησης των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, εντός και εκτός φυλακών, οι οποίοι υποκινούν εξεγέρσεις με στόχο τη μη ψήφιση των μέτρων εξορθολογισμού των ποινών και φιλελευθεροποίησης του ποινικού συστήματος που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, κατήγγειλε το μεσημέρι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης: 

«Οι κρατούμενοι μπορούν να έχουν τις ενστάσεις τους γιατί σε συνθήκες υπερπληθυσμού των φυλακών τα πράγματα χειροτερεύουν. Ορισμένοι όμως ενδιαφέρονται τα πράγματα να μείνουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί έτσι θα έχουν συμμάχους που θα μπορούν να κινητοποιούν. Αισθάνονται όμως ότι ιδεολογικά, πολιτικά, υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία να προσπαθεί να εξανθρωπίσει και να φιλελευθεροποιήσει το σύστημα των φυλακών, όταν βλέπουν μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά τους, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης», είπε ο κ. Καστανίδης φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων». 

«Δείτε ποιοι δικηγόροι υπογράφουν» 
«Υπάρχουν κείμενα», είπε, «που κυκλοφορούν τις τελευταίες βδομάδες εντός και εκτός φυλακών και καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους κρατούμενους. Επίσημες ανακοινώσεις και πρωτοβουλίες. Από οργανώσεις. Δεν χρειάζεται ονοματολογία, μπορείτε να διαβάσετε τις ανακοινώσεις και ποιοί δικηγόροι τις υπογράφουν για λογαριασμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος υπαινίχθηκε πώς οργανώσεις που κινούνται στα αριστερά του συστήματος θεωρούν πώς απογυμνώνονται (δεν έχουν λόγο ύπαρξης ουσιαστικά) ιδεολογικά με τα νέα μέτρα για τις ποινές αφού ικανοποιούνται με αυτά χρόνια αιτήματα των κρατουμένων: 

«Αλλά για φανταστείτε την ώρα που ψηφίζεται στη Βουλή ο εκσυγχρονισμός και η φιλελευθεροποίηση του συστήματος των ποινών να έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να μη γίνει η μεταρρύθμιση;», αναρωτήθηκε. 

Μάλιστα για τα αιτήματα που διατυπώνονται σε αυτά τα κείμενα είπε πως «γνωρίζουν πώς δε θα γίνουν δεκτά γι’ αυτό τα υποβάλλουν. Ζητούν π.χ να αποφυλακίζεται ο ισοβίτης στα 12 χρόνια», τόνισε και διατύπωσε την πεποίθηση ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι εχέφρονες». 

Από ο πρωί πάντως της Δευτέρας απέχουν από το συσσίτιο μέρος των κρατουμένων σε 4 φυλακές (Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Πάτρας και Γρεβενών) από τις συνολικά 33 σε όλη τη χώρα. 

Όσον αφορά την αύξηση των κρατουμένων στις φυλακές παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί (μείωση προσωρινών κρατήσεων, αποφυλάκιση με εξαγορά ποινών κλπ) ο κ. Καστανίδης είπε αυτό αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο και οφείλεται «στην οικονομική κρίση και στην αύξηση της μικροεγκληματικότητας. Πρόκειται για τους «φτωχοδιάβολους» που καταδικάστηκαν ακόμα και σε μετατρέψιμες ποινές και δεν εχουν χρήματα να τις εξαγοράσουν». 

Μέτρα ιατρικής φροντίδας με ΜΚΟ
Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε επίσης μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή με τη συνεργασία γιατρών, ψυχιάτρων και πανεπιστημιακών φορών και αφορούν μεταξύ άλλων την ψυχιατρική στήριξη των κρατουμένων, ιατρικές εξετάσεις, τακτικές επισκέψεις από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τη λειτουργία εντός του Δεκεμβρίου κοινότητας απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών και Διαβατών. 

Πέραν των άλλων θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ανάσχεση της φυματίωσης η οποία αποτελεί την αρχή για τη μετάδοση κι άλλων νοσημάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πώς «πρόκειται για μια νόσο που στιγματίζει και επίσης εξαπλώνεται περισσότερο σε χώρους συνωστισμού, όπως οι φυλακές. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 9,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα και η πιθανότητα μετάδοσης στις φυλακές είναι 10-1000 φορές περισσότερη απ’ ότι στον έξω κόσμο. Στην Ευρώπη -στις φυλακές- υπάρχουν 32.000 κρούσματα, ενώ στην Ελλάδα χωρίς βεβαιότητα τα κρούσματα υπολογίζονται σε 7 ανά 100.000 κατοίκους».




Πηγή:www.capital.gr
 
Top