Από την ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 
ΓΙΑ ΛΑΪΚΗ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ 
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Είναι γνωστή και παραδεδεγμένη η βαθιά, πολυποίκιλη κρίση που μαστίζει εδώ και χρόνια την κοινωνία μας. Η επικράτηση μιας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, η έλλειψη σταθερών και ουσιαστικών παραγωγικών επενδύσεων, το υπέρογκο δημόσιο χρέος και η πίεση που διαμορφώνουν τα ασφυκτικά πλαίσια της ΟΝΕ, αλλά και η καθόλου οικονομική και κοινωνική πολιτική των κυρίαρχων συγκροτημάτων σε βάρος των υποτελών τάξεων, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στην ελληνική οικονομία και συσσωρευμένες εκρηκτικές καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία.
Το πολιτικό μας σύστημα πάσχει. Μικροπολιτικές και συντεχνιακές πρακτικές, πελατειακές σχέσεις και...
 «ουδέτερες» τεχνοκρατικές αντιλήψεις διαχείρισης τείνουν να καθορίσουν το περιεχόμενο της σύγχρονης ελληνικής πολιτείας. Η αποσύμπλεξη της ηθικής από την πολιτική αποτελεί την κυρίαρχη πραγματικότητα. Η κοινωνική και η πολιτική ζωή διαποτίζονται από φαινόμενα κατακερματισμού, αυταρχισμού και αμοραλισμού. Οι ακραίες ταξικές επιλογές και συμπεριφορές με την πανταχού παρούσα προβολή των πολιτιστικών υποπροϊόντων, τείνουν να γίνουν μέτρο και πρότυπο σε μια κοινωνία που δείχνει να χάνει την μνήμη και την προοπτική της. Και στο βάθος όλων αυτών υπάρχει ο μέγας κίνδυνος υποθήκευσης όλων των εθνικών μας θεμάτων: Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη και «Μακεδονικό».
Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η διαμόρφωση ενός αντίρροπου δέους, ενός νέου, ισχυρού κινήματος πολιτικής και ηθικής αναμόρφωσης, καθίσταται αναγκαίος όρος για την πολιτική και κοινωνική επιβίωση κάθε ενεργού πολίτη, που συνειδητοποιεί ότι το κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας, σε συνεργασία με τους ξένους επικυρίαρχους, προορίζει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ως τροφή του Μινώταυρου της τρόικας.
Η συγκρότηση ενός παλλαϊκού κινήματος αλληλεγγύης, στο οποίο θα συγκλίνουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που εμπνέονται από το όραμα μιας ελευθεριακής, δημοκρατικής, οικολογικής και σοσιαλιστικής προοπτικής, είναι ένα ώριμο, πλην όμως εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια στην ρητορική και τις αυταπάτες, στον βαθμό που η όλη κατάσταση βρίσκει τις λαϊκές δυνάμεις κατακερματισμένες, αδύναμες και με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.
Ένα από τα μέτωπα αυτά και μάλιστα μείζονος σημασίας, είναι ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών κοινωνιών, εκεί που το προσωπικό πεπρωμένο του πολίτη συγκρούεται με την ανελέητη πραγματικότητα.
Προφανές είναι, ως εκ τούτου, ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο που σήμερα βρισκόμαστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, αποτελούν ένα πεδίο στο οποίο όλοι και όλα θα δοκιμαστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που ξεκίνησε ανάμεσα σε υπαρκτές δυνάμεις του σοσιαλιστικού, αριστερού, δημοκρατικού πατριωτικού, οικολογικού, ελευθεριακού και κομμουνιστικού χώρου για την δημιουργία ενός πρώτου αναχώματος στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Και αυτό δηλώνει ότι θέλει να υπηρετήσει η υπό συγκρότηση περιφερειακή κίνηση Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο, που θα έχει επικεφαλής της τον Αλέξη Μητρόπουλο.
Η Λαϊκή Αλληλεγγύη – Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών για λαϊκή, πατριωτική και οικολογική συσπείρωση στηρίζει και συμμετέχει στο παραπάνω εγχείρημα, έχοντας επίγνωση ότι αποτελεί μέρος και όχι όλον αυτού που στρατηγικά στοχεύει.
Η Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο είναι και πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε πρόταση που θα διευρύνει το αντιμνημονιακό μέτωπο, σε κάθε πρόταση που θα προτείνει πρακτικές και λύσεις υπέρ των υποτελών τάξεων.
Εχθρός μας είναι το κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας, τόσο στην κεντρική, όσο και στην αυτοδιοικητική εκδοχή του και όχι οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν, όπως και εμείς, να διεκδικήσουν για τους πολίτες του Λεκανοπεδίου αυτό που τους ανήκει και τους έχει αφαιρεθεί.
Στον κοινό αυτό αγώνα για την ανατροπή των συνεπειών του Μνημονίου και στην αυτοδιοικητική σφαίρα, δεν περισσεύει κανένας.
Με μια μόνο προϋπόθεση, καθοριστική όμως για εμάς, ότι η σύνδεση της πολιτικής με την ηθική δεν είναι λόγος κενός περιεχομένου, αλλά ψυχή της ίδιας της πρωτοβουλίας.
Αθήνα 21 Σεπτεμβρίου 2010
ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΛΑΪΚΗ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
 
Top