O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Εκλογικές Δαπάνες Συνδυασμών και Υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές » υπογράμμισε ότι με το παρόν νομοσχέδιο αναμορφώνεται εκ βάθρων το πλαίσιο των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων με αντικειμενικό σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, της νομιμότητας, της καταπολέμησης του μαύρου πολιτικού χρήματος και την καθιέρωση της εκλογικής αναμέτρησης με ίσους όρους.
Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες εξοργίζονται όταν βλέπουν συνδυασμούς ή υποψήφιους να δαπανούν τεράστια ποσά και να προκαλούν το κοινό αίσθημα, να καταστρατηγούν τις διατάξεις του νόμου και να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για την προέλευση των εσόδων και τον προορισμό των δαπανών. «Οριοθετούμε ουσιαστικά την αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών και εσόδων των συνδυασμών και των υποψηφίων. Το πολιτικό σύστημα και οπωσδήποτε οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανάγκη να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής επισήμανε ότι η διακίνηση των εσόδων και των δαπανών μέσω του τραπεζικού λογαριασμού σε ποσοστό 95% του συνόλου των δαπανών βάζει τέρμα στα μαύρα ταμεία και στα παραθυράκια της νομοθεσίας σημειώνοντας: «Το ύψος του λογαριασμού δεν μπορεί να υπερβεί το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών των συνδυασμών. Μπαίνει ουσιαστικός περιορισμός στην οικονομική εξάρτηση των συνδυασμών και των υποψηφίων από οικονομικούς παράγοντες και οικονομικά συμφέροντα. Μόνο φυσικά πρόσωπα εισφέρουν στη χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων κάτω από συνθήκες πλήρους ταυτοποίησης και διαφάνειας.
Καταργείται επιτέλους η δυνατότητα αδιαφανούς χρηματοδότησης του εκλογικού αγώνα. Με αυτή την πρακτική χρηματοδότησης συνδυασμών και υποψηφίων έχουν διακινηθεί στο παρελθόν τεράστια ποσά χωρίς έλεγχο. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο υπηρετεί ένα φαύλο καθεστώς που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση και τη συνείδηση των πολιτών».

Στο σημείο αυτό σχολίασε αρνητικά τη στάση της παραδοσιακής Αριστεράς η οποία, όπως τόνισε, «κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στις απαιτούμενες αλλαγές. Δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών και υπερασπίζεται κλειστά κάστρα και επιμένει στο άβατο».
Ο Δημήτρης Καρύδης αναφέρθηκε στην επώνυμη χρηματοδότηση των υποψηφίων και στην αναγραφή του αριθμού Δελτίου Ταυτότητας και ΑΦΜ του προσώπου που συνεισφέρει στο στέλεχος του εισιτηρίου ενίσχυσης -όπως προβλέπει το νομοσχέδιο- τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση είναι σημαντική καλώντας παράλληλα όλους να την «αγκαλιάσουν» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Είναι επίσης σωστό μέτρο ο καθορισμός ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών και μάλιστα κατά πολύ μειωμένο από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο εκλογικός αγώνας πρέπει να στηρίζεται στη στενή επαφή με την κοινωνία και όχι στις προκλητικές και αλόγιστες δαπάνες» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοσχέδιο «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία και στους πολίτες ότι οι εκλογές είναι η γιορτή της άμεσης δημοκρατίας και όχι επίδειξη οικονομικής δύναμης».

 
Top