Σε συγχώνευση και κατάργηση δημοσίων οργανισμών μέχρι το φθινόπωρο, αλλά και στον περιορισμό των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις και φορείς άνευ αντικειμένου, προχωρεί η Κυβέρνηση. Ο απολογισμός της καταγραφής των οργανισμών και φορέων που ξεκίνησε κατόπιν εντολής του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου να καταργηθεί ο υδροκεφαλισμός του Δημοσίου κατέδειξε ότι τα υπουργεία με πρωτιά στις εποπτευόμενες υπηρεσίες είναι τοΑγροτικής Ανάπτυξης με 277 οργανισμούς, το Παιδείαςμε 261 και το Υγείας με 223...

Άλλοι 196 οργανισμοί υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, περίπου 177 τροφοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, 102 υπάγονται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 85 στο Οικονομικών, 64 στο Υποδομών, 57 στο Αμυνας και 46 στο Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνταχθεί Ενιαίο Μητρώο με τον αριθμό των οργανισμών και των υπαλλήλων που αυτοί απασχολούν για την αποτελεσματικότερη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Προς τη κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η διαδικασία απογραφής των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και η ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά προς συγχώνευση, κλείσιμο ή παραχώρηση οδεύουν περίπου 250 δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ήδη, στο σχέδιο νόμου για την «Κατάργηση, συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα» που δόθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται το κλείσιμο ή η συγχώνευση συγκεκριμένων φορέων.

Πρόκειται για : * Την Εταιρεία Διανομής Αερίου. * Το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. * Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. * Την Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών. * Την Ιόνιο Ακαδημία. * Τη Διεθνή Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία. * Την Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου. * Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, που στο εξής θα λειτουργεί ως υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου. * Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. * Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας. * Το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας. * Το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος. * Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας. * Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες. * Τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. * Την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας. Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος. * Το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. * Τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης. * Το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου. * Το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. * Την Εταιρεία Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε. (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.). * Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. * Την Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών. * Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. * Τις εταιρείες Ελληνικό Κέντρο Αργιλομάζης, Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας Α και το Κέντρο Ελληνικής Γούνας.
 
Top