Μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών της ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε και το «σάλο» που δημιουργήθηκε από τις δικές του δηλώσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς και την αρχική αντίδραση των δικαστών στην απογραφή και την αντίθεσή τους στην υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Ο...
υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.
Το μέτρο προβλέπει ότι τα δύο μέρη θα αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Παράλληλα, στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και ο θεσμός της "ποινικής συνδιαλλαγής", που αφορά στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία, κ.λπ). Στις περιπτώσεις, που θα ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αδικήματα, ο εισαγγελέας θα ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό.
Η υπόθεση δεν θα οδηγείται στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.
Όσον αφορά στη διοικητική Δικαιοσύνη, ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε και την εισαγωγή "φίλτρου διαλογής" για τις υποθέσεις, που υπάγονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ειδικότερα, ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας, ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.
Επίσης, καθιερώνεται ο θεσμός "της πρότυπης δίκης" στα διοικητικά δικαστήρια, που συνεπάγεται ότι οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα, ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων, ή του υπουργού Οικονομικών. Ο υπουργός προανήγγειλε και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.
 
Top